Hlavní obsah

Vodní dílo odpůrci ženou až do parlamentu

Právo, Miroslav Homola

Jedinečné údolí řeky Oslavy na pomezí jižní Moravy a Vysočiny možná zůstane zachované. A to přesto, že Povodí Moravy obdrží během několika dnů studii, kterou si nechalo vypracovat na možnou výstavbu vodního díla Čučice.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Údolí řeky Oslavy představuje dosud nedotčený kus přírory.

Článek

Pokud by se skutečně realizovalo, znamenalo by to definitivní zánik romantických míst Přírodní rezervace údolí Oslavy a Chvojnice. Petici proti výstavbě přehrady podepsalo 15 tisíc lidí.

Lokalita pro stavbu vodního díla za asi sedm miliard korun patří k několika vytipovaným místům v zemi, které bylo zřejmě vybráno především kvůli profilu svého terénu v úzkém kaňonu. Suchem ani záplavami přitom tato oblast netrpí.

Voda se může ztrácet

Původní argumenty ministerstva zemědělství, které jako jediné může vydat konečné potřebné rozhodnutí ke schválení stavby, byly, že vodní dílo zachytí vodu při povodních, nádrž by také měla sloužit jako zásobárna chladicí vody pro Jadernou elektrárnu Dukovany, voda bude zapotřebí i v období sucha.

„Jako jediný z důvodů, pro který má smysl, je možná zásobárna pitné vody. Už nyní máme ale spočítané, že odpar v přehradě by v létě byl dva metry krychlové za sekundu, což je prakticky stejné množství vody, jaké má do Oslavy se vlévající Chvojnice, která by zcela zanikla,“ říká zpěvák a muzikant Roman Horký, frontman skupiny Kamelot, který je jedním z iniciátorů boje proti záměru stavby a také člen petičního výboru.

Jeho boji nahrává i geologický průzkum už z roku 1963, podle něhož je v místech budoucí nádrže geologický zlom, ve kterém by se voda mohla ztrácet.

„Víme, že dnešní technologie si už dokážou poradit i s těmito problémy a že by se stavba za osm miliard ještě více prodražila, by asi betonářům nevadilo,“ dodává Horký.

Do parlamentu s dvanácti tisíci

„Podpisů pod petici je stále víc, minimální počet, aby se jí musel zabývat parlament, je 12 tisíc. Toto číslo jsme už dávno překročili, a vzhledem k tomu, že připojit svůj podpis mohou lidé až do 30. září, půjde o  skutečně výrazný nesouhlas občanů,“ řekl Právu k aktuálnímu stavu Vít Aldorf, předseda petičního výboru a starosta města Oslavany.

Jak Aldorf dodává, vodnímu dílu Čučice už řeklo ne ústy svých šéfů ministerstvo životního prostředí i zemědělství, které Povodí Moravy řídí a které by nakonec mělo dát ke stavbě přehrady definitivní souhlas.

„Z ministerstva životního prostředí, tedy přímo od ministra Richarda Brabce, máme vyjádření, že nesouhlasí s výstavbou. Totéž řekl ministr Marian Jurečka za ministerstvo zemědělství s tím, že jejich ministerstvo o stavbě neuvažuje. I další odborníci považují stavbu za technický nesmysl. Je mezi nimi i známý geolog Václav Cílek. Ten, jako řada jiných odborníků, vidí řešení situace v úplně jiných opatřeních,“ uvádí Aldorf.

Foto: Právo

Hranice zatopeného území.

„Kdyby se například vzal jen zlomek peněz, které jsou na stavbu plánované a opravily se stávající jezy od Ivančic až po Březník na řece Oslavě, tak bude zadržené vody víc, než kolik jí má být ve vodním díle. Navíc v Ivančicích byla dána do provozu nová úpravna vody, v Oslavanech teče každou vteřinu do řeky 70 litrů důlní vody. Nelze ani argumentovat protipovodňovou stavbou. Lokální povodeň zde byla při setkání dvou řek naposledy v roce 1812, kdy ještě Oslavany byly mnohem níž,“ říká Aldorf.

Šéf petičního výboru i přes tyto argumenty žádným velkým optimismem nehýří. Nesouhlas musejí totiž odpůrci vyjadřovat i proti návrhu zásad  územního rozvoje Jihomoravského kraje, ve kterých se výhledově se stavbou počítá. Zásadní námitky podalo několik měst, jež leží pod zamýšlenou přehradou: Dolní Kounice, Ivančice, Ketkovice a Oslavany.

Rozhodne vláda

Povodí Moravy, které si nechalo vypracovat ekonomickou studii stavby, se nikdy nevyjádřilo, zda výstavbu preferuje či nikoli, ale neustále zdůrazňuje, že konečné rozhodnutí je na vládě.

„O případné realizaci VD Čučice nerozhoduje Povodí Moravy, jedná se primárně o politické rozhodnutí, ke kterému má zmíněná studie přinést odborný podklad. Studie není dokument, jenž by měl či neměl výstavbu vodního díla schválit, ale posoudí, zda je lokalita pro výstavbu vodního díla vhodná,“ uvedl Petr Chmelař, ředitel Povodí Moravy, s tím, že jde o území od Náměště nad Oslavou až po Ivančicko.

„Z rozpočtu ministerstva zemědělství – 50 miliard ročně – vyčlenit na výstavbu přehrady šest až osm miliard není žádný problém, a dokud nezazní ze všech stran definitivní ne, tak je taková stavba pro někoho pořád hodně lákavým soustem. Vykoupení tří mlýnů za odhadní cenu je za pusinku a náhrada za asi 179 chat v údolí také. Ostatně, takřka všechny chaty jsou na pozemcích Lesů ČR, které spadají pod ministerstvo zemědělství,“ dodal Horký, který se na skalách nad řekou Oslavou před časem ženil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám