Hlavní obsah

Obří spalovna v pražských Malešicích, jak ji neznáte. Ze vzduchu

Novinky, mak
Praha

Spalovna v pražských Malešicích je nepřehlédnutelná v širokém okolí především díky svému komínu. Se svými čtyřmi ochozy a výškou 177,5 metru patří mezi nejvyšší stavby v Praze. Pozornost budí také vysoká frekvence stále přijíždějících popelářských automobilů, které sem denně navezou až 813 tun odpadu z hlavního města a blízkého okolí.

Obří spalovna v pražských Malešicích, jak ji neznáte. Ze vzduchuVideo: Novinky

 
Článek

Na záběrech jsou vidět jednotlivé technologie čištění spalin - elektroodlučovače, odsíření, katalyzátory a další technologické části, kterým dominuje vypouštění spalin komínem.

„I při pohledu do komína není patrné žádné zakouření či znečištění okolních ploch kouřem, což znamená, že spaliny jsou opravdu dokonale vyčištěny a komínem odchází pouze oxid uhličitý a vodní pára,“ vysvětluje hlavní ekolog spalovny Malešice Tomáš Baloch.

Do malešické spalovny denně sváží odpad až 250 popelářských aut, které po důkladné kontrole u brány náklad komunálního odpadu o hmotnosti až 7 tun vysypou do zásobníku nazývaného bunkr. Jedná se o halu o objemu 11 000 m3, kde se odpad dočasně skladuje a posléze přikládá jeřáby do kotlů.

Foto: Novinky

Pohled do útrob malešické spalovny. Hala neboli bunkr, kde se dočasně skladuje odpad.

Ve spalovně ZEVO (Zařízení na energetické využití odpadu) v Malešicích jsou celkem čtyři kotle, každý z nich může spálit za hodinu 10 až 12 tun odpadu. Tím zároveň každý z kotlů vyrobí 36 tun páry o teplotě 235 °C. Z odpadu se 80 procent mění na teplo, což je hlavní produkt, který spalovna vyrábí. Následně ho dodává domácnostem nebo na výrobu elektrické energie.

„Ročně se zde vyrobí teplo a světlo pro 20 tisíc pražských domácností. Pokud jste z Prahy, tak z největší pravděpodobností obsah vašeho koše nakonec skončí svoji cestu právě tady. ZEVO slouží z 95 % jako koncovka všech směsných komunálních odpadů, které se v Praze za rok vyprodukují,“ uvádí mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Ročně se zde energeticky využije přes 300 tisíc tun odpadu. Provoz je nepřetržitý, ve dne i v noci. Spalovna v Malešicích je v provozu od roku 1998.

Reklama

Výběr článků

Načítám