Hlavní obsah

Čas kvapí, žalobcům stále chybí část informací k policejní reorganizaci

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ani po středečním – v pořadí už druhém – bouřlivém jednání vlády o reorganizaci policie to nevypadá, že by žalobci a policejní vedení definitivně našli společnou řeč. Policejní prezidium a ministerstvo vnitra se zaštiťují tvrzením, že cílem debat je dosažení plné shody s Nejvyšším státním zastupitelstvím.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Materiál k reformě policie použitý na jednání bezpečnostního výboru ve Sněmovně

Článek

„Byl tady jasný požadavek, aby se dohodla policie a státní zástupci, což se stalo,“ řekl ve čtvrtek novinářům ministr vnitra ­Milan Chovanec (ČSSD). Ze 45 připomínek zatím nebyly vypořádány čtyři.

Ze zprávy, kterou ve středu dostali ministři Sobotkovy vlády, podle informací Práva vyplývá, že nejvyššímu žalobci Pavlu Zemanovi a jeho úřadu stále chybějí některé informace týkající se reorganizace. Ta má být přitom spuštěna už za pár dnů, 1. srpna.

Zemanův úřad stále nemá k dis­pozici nařízení ministra o samotném ustavení nového ­super­­útvaru – Národní centrály proti ­organizovanému zločinu –, informace o tom, jak je zajištěna spisová služba a evidence trestních řízení, nebo jak policie ochrání informace z trestních řízení.

Zeman nicméně Právu ve čtvrtek řekl, že debata je velice věcná a doufá, že do příštího týdne by mohli žalobci najít s policisty shodu i ve věcech týkajících se třeba nového organizačního řádu superútvaru.

Jeho lidé se ale nezapojili do práce tzv. podpůrného implementačního týmu, který vytvořil Chovanec. Tým má na starosti praktické záležitosti ­reorgani­zace.

„Policejní reorganizaci beru z vysoce věcného hlediska, a s plnou odpovědností proto říkám, že nyní jde o to, aby vše fungovalo a nemělo to vliv na rozpracované kauzy,“ řekl Zeman Právu.

Netrucuji, žádám ochranu informací

K nutnosti reorganizace se již nechtěl vyjadřovat s tím, že je už rozhodnuto. „Jestli má být nebo nemá být spuštěna, to je věc policejního prezidenta, ministra vnitra a politiků. Jestliže ji ministr vnitra podepsal, tak se vlak už rozjel,“ dodal Zeman. Jeho připomínky prý nejsou „trucovitého charakteru“.

Podle něj je klíčová právě ochrana informací z trestních řízení. „Bylo nám slíbeno, že policie je schopna to zajistit,“ řekl.

Nejvyšší státní zástupce tvrdí, že není cílem jeho úřadu utajovat před vedením policie jednotlivé kauzy, nicméně v některých případech bude záležet na vyhodnocení situace dozorujícím státním zástupcem.

„Naše představa je, že taková informace skončí na velice nízkém článku velení policie,“ prohlásil Zeman s tím, že by snad tato připomínka měla být do příštího týdne vypořádána.

Běží právě o to, aby citlivé informace nemělo k dispozici zbytečně velké množství lidí.

Vedení policie prý žalobcům také slíbilo, že je schopné zajistit bezproblémový chod spisové služby a evidence trestních řízení. Policie nyní testuje spojení databází a ověřuje jeho technickou proveditelnost a bezchybnost.

V kauze Bereta se rýsuje dohoda

Dohodu zřejmě najdou žalobci a policisté v případě řešení kauzy Bereta. V případu byli nedávno po třech letech prověřování obviněni kvůli vynášení informací z trestních spisů detektiv protikorupční policie Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma.

Vyšetřování bylo delegováno na Šlachtův Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Právě tímto případem, jako jediným, se nově zřízený útvar nebude zabývat. Ačkoli Policejní prezidium navrhlo předat kauzu GIBS, a takovou informaci dostali ve středu i ministři, případem se bude podle všeho zabývat jiný policejní orgán.

„Vypadá to dobře“

Zeman nechtěl věc komentovat s argumentem, že jde o případ pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Pouze poznamenal: „Vypadá to dobře.“

Kauzu Bereta přitom považuje vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš za spouštěč podle něj sporné policejní reformy a důvod k zbavení se Šlachty.

„Není možné, aby to říkal bez důkazu, neznám podstatu kauzy Bereta. Pan Šlachta se rozhodl odejít sám,“ prohlásil ve čtvrtek Chovanec. Babišovy výroky pak přirovnal k baronu Prášilovi s tím, že vicepremiér pokračuje v účelové kampani a bere policii jako zajatce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám