Hlavní obsah

Volit v jeden den? Hlasy pro i proti

Právo, Jan Rovenský

Přestože od dvoudenních voleb upustilo i Slovensko nebo Namibie, Česko se své tradice stále drží. Mezi demokratickými státy je tak raritou, více než den volí ještě obyvatelé Indie kvůli rozloze země a Papuy Nové Guineje kvůli nedostupnosti vnitrozemí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Volební urny. Ilustrační foto

Článek

I když odborníci volají po tom, aby se v ČR volilo jen jeden den, politici se ke změně spíše nemají. V ČR se přesto již jednodenní volby uskutečnily. Bylo to v listopadu 2000, kdy se vůbec poprvé volilo do krajských zastupitelstev.

Tehdy k urnám netradičně v neděli přišlo 34 procent voličů. V roce 2004, kdy se už opět volilo ve dvou dnech, to bylo o čtyři procenta méně, v roce 2008 čtyřicet procent a o čtyři roky později 37 procent.

Riziko manipulovatelnosti

Odborníci jako největší riziko zmiňují fakt, že volební urny z pátku večer na sobotu ráno zů­stávají ve volebních místnos­tech. „Pečeť na urně není nepřekonatelná překážka,“ řekl Právu po­litolog Tomáš Lebeda, podle něhož k manipulacím může docházet hlavně v komunálních volbách, kde pár hlasů může být rozhodujících.

O riziku čachrování s hlasy hovoří i odborník na ústavní právo Jan Wintr. „Když urny zůstávají ve volebních místnostech přes noc, tak určité riziko existuje, byť se nikdy neprokázalo, že by docházelo k nějakým manipulacím,“ upozornil.

Pokud jde o volební účast, tak se Wintr nedomnívá, že by na ni délka hlasování měla vliv. „Vztah mezi volební účastí a počtem dní, kdy se volí, nelze vysledovat. Existuje totiž řada jiných faktorů, které ovlivňují volební účast,“ řekl.

Ani Lebeda není přesvědčen, že dvoudenní volby přitahují více voličů. „To není rozhodující motivace pro lidi, jestli jít k volbám, nebo ne,“ vysvětlil.

Mezi další výhody jednodenních voleb patří i menší náklady, třeba i na odměny pro volební komisaře.

Politici o nutnosti změn přesvědčeni nejsou. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uznává, že Česko je s dvoudenní volbou v Evropě výjimkou, podle něj je ale klíčové nastavení podmínek, které budou vyhovovat maximálnímu počtu voličů.

„Lidem vyhovují více“

„Jednodenní volby se už zkoušely v roce 2000 a účast byla tehdy velmi malá. Zdá se tedy, že tradiční dvoudenní volby lidem vyhovují více. Pokud by však existovala široká politická shoda na otevření tématu jednodenních voleb, jsem připraven o tom vést odbornou i veřejnou diskusi,“ sdělil Právu.

Pro jednodenní volby hovoří menší zátěž pro rozpočet, proti možná nižší účast.
ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) považuje stávající model dvoudenních voleb za funkční. „Jistě má své nevýhody, protože roztažení voleb do dvou dní není organizačně ideální, na druhou stranu dává lidem větší možnosti se účastnit voleb,“ řekl Právu.

Lídr ANO Andrej Babiš řekl Právu, že pro jednodenní volby hovoří menší zátěž pro rozpočet, proti možná nižší účast. „Jsem ale toho názoru, že bychom jednodenní volby zavést měli, stejně tak bychom měli umožnit volit i elektronicky,“ prohlásil.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek by zavedení jednodenních voleb uvítal, prý o to usiluje dlouhodobě. „Kromě toho bych ještě zavedl pevný termín pro komunální, krajské, senátní a prezidentské. Výhodou je úspora času, nemožnost posouvat volby na dřívější termín a znemožňuje to manipulaci s urnami přes noc,“ sdělil Právu.

Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek by naopak zůstal u dvoudenních voleb. „Některé volební zvyky a tradice se nemají měnit. Jednodenní volby by určitě vedly k ještě nižší účasti,“ prohlásil.

Předseda ODS Petr Fiala si myslí, že Česko má řešit jiné problémy. „V řadě zemí se volí jeden den, lze si to představit. Ale neměnil bych to, co funguje a na co jsou občané zvyklí,“ podotkl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl Právu, že jeho strana se zavedení jednodenních voleb nebrání. „V zásadě nejsme proti, pokud hlasování bude umožněno i lidem, kteří pracují na směny. To je základní podmínka,“ uvedl.

Anketa

Jaké volby by v Česku byly lepší?
Jednodenní
77,4 %
Dvoudenní
22,6 %
Celkem hlasovalo 3286 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám