Hlavní obsah

Vlci na Doksku se rozmnožili i letos. Mají nejméně čtyři mladé

Právo, Michael Polák

Ve vysoké trávě se nahánějí, perou se, odstrkávají se a koušou se navzájem. Veselé letní radovánky mladých vlčat natočili za pomoci fotopastí ochránci přírody z Máchova kraje na Českolipsku. Jejich unikátní záběry dokazují, že vlčí smečka, která se v okolí národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala u Doks u Máchova jezera pohybuje od roku 2014, po roce opět povila mláďata.

Vlci na Doksku mají nejméně čtyři mladéVideo: AOPK ČR

 
Článek

„Po delší odmlce, kdy se vlci ve fotopastech objevovali jen sporadicky, na nás minulý týden čekalo příjemné překvapení. Na několika desítkách záznamů se objevuje jedno až čtyři vlčata. Ta jsou ve viditelně mladším věku než jejich sourozenci zachycení fotopastmi v minulých letech,“ popsal zoolog Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj Luboš Beran.

Fotopasti zachytily vlčata už na konci června, ochránci přírody ale do nich nahlédli teprve nyní. „Tak brzké zachycení jsme ani neočekávali, třeba v roce 2014 jsme první snímky mláďat měli až na přelomu července a srpna,“ vysvětluje zoolog.

Foto: AOPK ČR

Pohyb vlčat zachytily fotopasti

Celkový počet vlků žijících v oblasti Máchova kraje se nedá přesně určit. Vloni na podzim a v následujících zimních měsících tvořilo zdejší smečku minimálně sedm vlků, kteří byli zachyceni na snímku z fotopasti Hnutí DUHA Olomouc, které se monitoringu vlků na Českolipsku také věnuje.

„Je dost pravděpodobné, že některá z předloňských a loňských mláďat již smečku opustila či v nejbližší době opustí a budou hledat nová teritoria,“ zmínil Luboš Beran.

S mapováním vlků pomáhají během roku dobrovolníci Vlčích hlídek, kteří zatím sebrali přes šedesát vzorků trusu na potravní a parazitologickou analýzu. Dvacet z těchto vzorků bylo čerstvých, tedy vhodných i pro genetickou analýzu. „Těší nás, že se smečka v oblasti už třetím rokem rozmnožuje a že k jejímu poznání a ochraně přispívají také dobrovolníci,“ řekl Miroslav Kutal, koordinátor monitoringu velkých šelem v Hnutí Duha.

Vracejí se po sto letech

Fotopast v národní přírodní rezervaci Břehyně – Pecopala zachytila vlka poprvé 19. března 2014. Od konce července téhož roku se na snímcích z fotopastí začala objevovat i první vlčata. Ochránci přírody tak na začátku září 2014 oznámili, že se podařilo poprvé po 100 letech prokázat rozmnožování vlků v Čechách. Analýza DNA později potvrdila příbuzenské vztahy vlků z Máchova kraje s vlčími smečkami v Německu a Polsku.

Foto: AOPK ČR

Letos narozená vlčata zachytily fotopasti už na konci června. Ochránci přírody ale do nich nahlédli teprve nyní.

Ačkoli jsou vlci v Česku chránění, vloni v říjnu bylo nalezeno tělo zastřelené vlčice v Brenné u Zákup na Českolipsku. Podle analýzy DNA ale vlčice zřejmě pocházela z jiné smečky než z té, která se usadila v Máchově kraji.

Celkem třikrát už vlci na Českolipsku zaútočili na hospodářská zvířata. Poprvé o Vánocích 2014 v Zahrádkách u České Lípy, dvakrát letos, z toho jednou v obci Bezděz. Postiženým chovatelům vyplatil stát prostřednictvím krajského úřadu finanční náhradu.

Reklama

Související témata:

Související články

Fotopast na Kokořínsku zachytila vlčí mládě

Na Kokořínsku se díky fotopasti podařilo opět zdokumentovat výskyt vlků. Mládě, které pochází pravděpodobně z loňského vrhu, fotopast evidentně zaujala. Záběry...

Výběr článků

Načítám