Hlavní obsah

Pražský magistrát potvrdil vyloučení druhého studenta ze školy na Třebešíně

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celým Českem v únoru otřásl skandál tří studentů pražské průmyslovky, kteří šikanovali učitelku (55), jež po pár měsících zemřela. Škola dva ze tří provinilců napodruhé vyloučila, ale rodiče jednoho z nich se odvolali. Magistrát jejich námitku zamítl. Tím se celá kauza uzavřela. Za smrt učitelky studenti nemohou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Střední průmyslová škola Na Třebešíně v pražských Malešicích, kde došlo k šikaně učitelky.

Článek

Ani druhý student, stejně jako první vyloučený, v září na SPŠ Třebešín už nenastoupí. Třetí má podmínku. Policie sice odmítla zveřejnit, na co zesnulá učitelka skutečně zemřela, ale mladíky z její smrti už neviní. Od září povede školu nový ředitel.

„Jeden ze studentů ukončil sám vzdělávání na SPŠ Třebešín již v průběhu 2. pololetí školního roku 2015/2016, druhému zůstalo podmíněné vyloučení a je nadále žákem školy, třetí byl vyloučen ze školy a od 24. 6. není jejím žákem – to na základě našeho zamítnutí odvolání ve věci vyloučení. A k 1. 7. 2016 byl jmenován nový ředitel školy, Luboš Bauer,“ shrnul změny v chodu školy, kterou skandál otřásl, mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Ve věci šikanózního chování však i nadále probíhá trestní stíhání těchto tří studentů
mluvčí policie Jan Daněk

„Jednomu ze tří aktérů zůstal původní trest, tedy podmínečné vyloučení a trojka z chování, protože na videozáznamech on sám vůbec nefiguruje. U dvou chlapců bylo řízení otevřeno a rozhodl jsem o jejich vyloučení. Pět dní po odeslání dopisu se do školy dostavili rodiče jednoho a přijali rozhodnutí. Ovšem rodiče druhého vyloučeného si s sebou přivedli právního zástupce, který naše rozhodnutí rozporoval,“ vysvětlil předešlou situaci Václav Jahoda, jenž byl pověřen řízením školy, poté co magistrát dosavadního ředitele Františka Bártla odvolal za špatný postup při řešení případu brutální šikany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Střední průmyslová škola Na Třebešíně v pražských Malešicích, kde došlo k šikaně učitelky.

Policie tři provinilce ještě ze zřetele úplně nepustila, nicméně podíl na smrti učitelky angličtiny nenesou. „Při prověřování úmrtí učitelky kriminalisté zjistili, že nebylo zaviněno, byť i jen z nedbalosti, cizí osobou. V této souvislosti tedy nedošlo ke spáchání žádného trestného činu. Ve věci šikanózního chování však i nadále probíhá trestní stíhání těchto tří studentů. Ale jelikož jsou mladiství, zákon nám nedovoluje zveřejnovat bližší informace,“ upřesnil mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Jiná škola bojuje se sexuálním skandálem   

Zatímco jednu kauzu má pražské školství za sebou, další čeká na své druhé jednání. Tentokrát sexuální skandál otřásl na konci května Střední školou elektrotechniky a strojírenství v Praze 10. V tomto případě jsou prošetřováni pedagogové. Ředitele jeden ze studentů obvinil, že si zval jeho a jeho spolužáky na svou soukromou chatu, kde je nutil, aby jej nazí masírovali, a za to jim sliboval zlepšení známek.

Učitel této střední školy zase měl podle obvinění nalákat studenta k sobě do bytu pod záminkou stěhování, následně ho opít a sexuálně zneužít. Ředitel školy zůstal po zadržení rovnou ve vazbě a hrozí mu pětileté vězení. Učiteli, kterého policie zatím pustila na svobodu, za znásilnění dokonce deset let za mřížemi.

„Stále probíhá vyšetřování především v podobě výslechu svědků a dalších procesních úkonů,“ sdělil Právu aktuální informace mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Podle mluvčího magistrátu  bývalý ředitel školy vzápětí po zadržení rezignoval na svou funkci. Učiteli nebyla po propuštění z cely předběžného zadržení přidělena přímá pedagogická činnost a pracoval z domova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám