Hlavní obsah

Lékový ústav nepřevezme druhou dávku léčebného konopí

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nevykoupí od Elkoplastu ze Slušovic na Zlínsku druhou dodávku léčebného konopí, protože nepředložil certifikát dokládající jeho kvalitu. V Česku ale podle dodavatele není žádná laboratoř, která by kvalitu ověřila a certifikát vydala.

Foto: David Mcnew, Reuters

Článek

Ústav má aktuálně k dispozici deset kilogramů léčebného konopí z první dodávky, které je možné používat až do ledna 2017.

V první dodávce letos v březnu poskytl Elkoplast 11,2 kilogramu léčebného konopí, a to na základě nizozemského dokladu o jakosti - certifikátu, který však nezahrnoval kompletní rozsah analýz podle platné "konopné" vyhlášky.

Výrobce žádal po ministerstvu zdravotnictví, aby pro první dávku vydalo opatření, SÚKL se k tomu na základě nekompletní analýzy výsledků postavil kladně.

Zkuste změnit vyhlášku, radili mu

Druhá dodávka by správně měla mít podle vyhlášky certifikát kvality. Elkoplast se prý několikrát na SÚKL obracel pro radu, kdo mu ho vydá, odpovědi se ale nedočkal. "Nebyli však do dneška toho schopni. Vůbec se tomu nedivíme, poněvadž celou uplynulou dobu jsme sami takovou laboratoř usilovně hledali, ale marně," uvedl jednatel Elkoplastu Ladislav Krajča.

Úředníci ze SÚKL mu prý radili, aby vyvolal jednání o změně vyhlášky.

Mluvčí SÚKL Hana Pavlíčková v úterý situaci komentovala, že ústav firmu na nutnost předložení certifikátu opakovaně upozorňoval, ale neúspěšně. "Situaci tak lze považovat za nedodržení uzavřené smlouvy o dodávce léčebného konopí ze strany pěstitele," uvedla.

"Je mi to velice líto, ale nemohu dopustit, aby bylo na českém trhu léčebné konopí, u kterého nelze garantovat jeho kvalitu," komentoval situaci ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

V rámci smlouvy uzavřené se společností Elkoplast má SÚKL vykoupit celkem 40 kilogramů léčebného konopí s obsahem THC 19 procent a CBD méně než jedno procento. Pěstitel nabídl ve výběrovém řízení gram léčebného konopí za 68 korun bez DPH.
Konopí je v Česku dostupné výhradně na elektronický recept s omezením. Léčbu konopím povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny, léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.

Reklama

Výběr článků

Načítám