Hlavní obsah

Šéfové elitních útvarů budou na policejním superúřadu náměstky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek počítá se stávajícími veliteli Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupční policie (ÚOKFK) na pozice svých náměstků. Mazánek to řekl v rozhovoru pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Mazánek má být jmenován novým ředitelem Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Článek

Vedoucí ÚOKFK Jaroslav Vild i stávající šéf ÚOOZ Milan Komárek budou i po reorganizaci, která odstartuje v srpnu, na vedoucích postech.

„V podstatě se dá hovořit o tom, že budou mít stejné pozice. Zastávali pozice ředitelů dvou samostatných útvarů, teď bude jeden útvar (centrála) s jedním ředitelem. Takže budou mít pozice náměstků,” potvrdil Právu Mazánek, který bude mít ještě jednoho náměstka.

Podle Mazánka se organizovaný zločin v posledních letech posunul daleko víc k byznysu, a proto má reorganizace, která spojí pod zastřešující strukturu oba elitní útvary, smysl.

„Nemám obavy, že by ta reorganizace proběhla špatně. Důvodem sloučení dvou samostatných celorepublikových útvarů vůbec nebylo někoho odstranit a zamezit vyšetřování některých případů,” uvedl s poukazem na bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který odešel od policie právě kvůli nesouhlasu s reorganizací. Objevily se i názory, že reorganizace byla spuštěna právě kvůli snaze Šlachtu odstranit.

Policejní reformu podepsal ministr vnitra  Milan Chovanec (ČSSD) i přes výtky státních zástupců a některých policistů. Plánovaná změna vyústila rovněž v roztržku ve vládní koalici mezi ANO a ČSSD. Zabývat se jí bude i sněmovní vyšetřovací komise.

Rozhovor s Michalem Mazánkem si můžete přečíst v úterním vydání deníku Právo

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám