Hlavní obsah

Žalobci, policisté, politici. Vyšetřovací komise má seznam, koho chce vyslechnout

Právo, ada, nig

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie sestavila seznam lidí, které chce vyslechnout. O zbavení jejich závazku mlčenlivosti budou poslanci tento týden na žádost komise jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda komise Pavel Blažek (ODS)

Článek

Jde o olomouckého vrchního žalobce Iva Ištvána a jeho náměstka Pavla Komára, nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, pražskou vrchní žalobkyni Lenku Bradáčovou, policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho, bývalé policisty protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu a Jiřího Komárka, šéfa protikorupční policie Jaroslava Vilda, končícího ředitele civilní kontrarozvědky Jiřího Langa a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína.

Vyslechnout chtějí i ministry vnitra Milana Chovance (ČSSD) a financí Andreje Babiše (ANO).

„Seznam nemusí být úplný, z jednotlivých výslechů mohou vyplynout další jména, to se uvidí,“ uvedl po prvním jednání komise její předseda Pavel Blažek (ODS).

Podle něj se členové dohodli na tom, že jejich jednání budou napříště neveřejná, a to proto, že jde o stále živou kauzu.

Blažek je přesvědčen, že práce komise by neměla být předmětem partajního souboje, ale měla by se dobrat objektivních poznání, jak probíhala příprava policejní reorganizace a jaké role sehráli jednotliví aktéři.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze vyšetřovací komise pro reorganizaci policie.

„Komise vznikla, protože se zdá, že veškeré orgány státu selhaly, ne aby vyhovovala té či oné straně,“ poznamenal předseda. Narážel tím na stále aktuální spor mezi soc. dem. a babišovci.

Ten se nepřímo projevil i při pondělním jednání komise, kdy její člen Bohuslav Chalupa (ANO) navrhoval usnesení, podle kterého by komise požádala premiéra a ministra vnitra, aby pozastavili už rozjetou reorganizaci. Pro svůj návrh ale nenašel pochopení. Stejně jako pro další jména, která by komise měla podle něj předvolat. O koho šlo, ale nikdo z členů, včetně Chalupy, nechtěl říct. Poslanec pouze na dotaz popřel, že by mělo jít také o ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Členové si rovněž zvolili místopředsedu, kterým se stal Martin Lank (Úsvit).

K prvním výslechům by mělo dojít 28. července. Komise totiž má pravomoci obdobné orgánům činným v trestním řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám