Hlavní obsah

Šlachta: Vedení policie tlačilo, ať některé kauzy necháme být

Aktualizováno

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta tvrdí, že u něj nadřízení z policejního prezídia sondovali, jaké kauzy útvar vyšetřuje. Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube jej měl dokonce varovat, ať některé kauzy ÚOOZ nedělá. Ve čtvrtek to uvedly Hospodářské noviny (HN). Policejní prezídium nařčení odmítlo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

„My jsme se za vás zaručili, že neuděláte žádný průser,” řekl prý Laube Šlachtovi. Náměstka policejního prezidenta měly podle Šlachty zajímat zejména případné politicky citlivé kauzy, které by se mohly dostat do hledáčku detektivů ÚOOZ. Šlachtovi podle jeho slov přímo řekl, ať některé případy nechá být, uvedly HN.

„Jakýkoliv nátlak na vedení tohoto útvaru ze strany vrcholných představitelů Policie ČR, stejně tak jako snahu o neoprávněné získání informací z trestních spisů, kategoricky vylučujeme,” uvedlo v reakci mluvčí policejního prezídia Josef Bocán a podivil se, proč se Šlachta neobrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

„Vrcholný management policie současně nevylučuje podniknutí dalších kroků v trestně právní rovině v souvislosti s těmito nepravdivými nařčeními,” dodal mluvčí.

Vedení chce situaci vysvětlit komisi

Šlachta odešel od policie po 26 letech kvůli nesouhlasu s reorganizací policie. Tu na policejním prezídiu připravoval právě Laube a její kritici tvrdí, že jejím cílem mohlo být právě odstranění Šlachty. Kvůli reorganizaci se poškorpila i vládní koalice. Hnutí ANO tvrdí, že změny jsou účelové a zbytečné. Reorganizací se bude zabývat sněmovní vyšetřovací komise.

Laube jakékoliv vyzvídání či nátlak na ředitele ÚOOZ odmítl a tvrdí, že se Šlachtou řešil výlučně pracovní záležitosti. Podle policejního prezídia jsou funkcionáři připraveni reorganizaci před komisí vysvětlit.

Reorganizace policie, kterou již podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), by měla odstartovat v srpnu. Mělo by mimo jiné dojít ke sloučení ÚOOZ a protikorupční policie.

Související téma:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Šlachta i po odchodu od policie tvrdí, že by rád zůstal ve službách státu. Chovanec v pondělí konstatoval, že na svém resortu pro Šlachtu pracovní nabídku nemá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám