Hlavní obsah

EU je náš životní prostor, shodli se Sobotka s Ficem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téma brexitu by nemělo dominovat tématům, která bude muset řešit Evropská unie. Shodli se na tom v neděli premiéři České republiky a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico. Pro Čechy i Slováky je členství v Unii národním zájmem, shodli se premiéři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hosty speciálu ČT Otázky Václava Moravce byli v Karlových Varech premiéři Slovenska Robert Fico (vlevo) a ČR Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka připustil, že Češi jsou vůči EU skeptičtí, zároveň však podle něj zůstávají racionální a uvědomují si, že členství je pro nás zásadní a výhodné.

„Nemáme jiný životní prostor,” konstatoval Fico, jemuž vadí zejména „nezodpovědnost některých politiků”, kterým se daří vytvářet falešný obraz o realitě.

Brexit nebude dominovat

„Brexit by neměl dominovat evropské agendě,” uvedl Fico z pozice premiéra předsednické země EU. „Je to jedna z událostí, není to tragédie,” dodal při diskusi se Sobotkou v rámci Otázek Václava Moravce v České televizi.

Sobotka konstatoval, že podle jeho soudu se z brexitu „stane okrajová agenda” a členské státy se budou muset zaměřit na „pozitivní změny”, které očekávají občané.

Podle českého premiéra by například Evropská komise měla členským státům více naslouchat a méně mentorovat.

Británie nebyla připravena na pracovníky z východu

„Musíme lidem vysvětlit, že jsou tu fantastické věci, které bereme jako samozřejmost, ale nejsou samozřejmost,” připomněl Fico možnost volného pohybu osob, kterou lidé využívají, aniž by si ji spojovali s Evropskou unií.

Sobotka konstatoval, že volný pohyb osob nesmí být zneužíván například kvůli dávkám a připomněl, že právě migrace v rámci zemí EU byla jedním z témat, které rezonovalo mezi britskými voliči.

„Trh práce je citlivá věc a v rámci rozšíření to ne všechny země zvládly. Británie je jednou z nich,” uvedl Sobotka. Podle něj se ukazuje, že přechodná období, která některé státy zavedly, měla svá opodstatnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám