Hlavní obsah

Účty se budou evidovat centrálně, rozhodla Sněmovna

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Bankovní účty fyzických a právnických osob se budou zřejmě centrálně evidovat. Norma v pátek prošla dolní komorou Parlamentu. Pro hlasovalo 114 poslanců, proti jich bylo 37. Zákon nyní poputuje do Senátu, poté ho dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stát nebude sbírat na občany nové informace, slibuje předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Článek

Předpis se nezdá pravicové opozici. Zákon je jedním z těch, které TOP 09 zařadila na seznam nesvobody. [celá zpráva]

„Je toho strašně moc. Vláda chce získat občana mnohem víc pod kontrolu státní moci. Existuje neskutečné množství registrů,“ podotkl šéf topky Miroslav Kalousek.

Předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) ale odmítl, že by šlo o nějakou kontrolu. „Policie i banky ty informace, kdo má kde účet, už dávno mají. Stát nebude získávat žádné informace nové,“ obhajoval vládní návrh.

Evidenci bude spravovat ČNB

Evidence bude obsahovat výpis existujících účtů fyzických i právnických osob u bank a družstevních záložen. Zákon počítá s tím, že evidenci bude spravovat Česká národní banka. O informace ohledně existence účtů mohou žádat daňové orgány, orgány činné v trestním řízení, zpravodajské služby a Finanční analytický útvar ministerstva financí.

Registr by měl nejpozději do 24 hodin umožnit zjistit, ve které bance má podezřelý zřízený účet.

Centrální evidence by mohla pomoci například policii. Když chce totiž nyní zjistit u podezřelého, kde má účet, musí oslovit všechny finanční instituce na trhu, kterých je několik desítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám