Hlavní obsah

Rozšiřujete korupční prostředí, tepal Kalousek zákon o prokazování majetku. Poslanci ho schválili

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Jako prevence proti daňovým únikům má působit zákon o prokazování původu majetku. Normu ministra financí Andreje Babiše (ANO) v pátek v závěrečném čtení schválila Sněmovna. Proti přijetí bojovala pravicová opozice. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek při debatě prohlásil, že kabinet zákonem rozšiřuje korupční prostředí. „Zase lže,“ reagoval na to Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Novela umožní finanční správě porovnat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud bude rozdíl mezi nárůstem hodnoty majetku a příjmy poplatníka větší než sedm miliónů korun, finanční správa ho může vyzvat k prokázání původu majetku a případně jej zdaní.

Pro přijetí zvedlo ruku 130 poslanců, proti 33 opozičních poslanců z TOP 09 a ODS. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Kalousek: Rozšiřujete korupční prostředí

„Bude to obtěžovat poctivé daňové poplatníky a občany,“ řekl na plénu poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

„Vy si myslíte, že tento nástroj nebude zneužívat ke konkurenčnímu boji? Víte, jak rozšiřujete korupční prostředí?“ tázal se Kalousek.

Finanční správa podle Babiše poctivé občany nebude obtěžovat. „Bude obtěžovat nepoctivé firmy a nepoctivé občany. Je to jenom kompetence, kterou jako jedna z mála v Evropě česká finanční správa nemá. Kalousek tady vyřkl nějakou lež. Chápu, že se bojí. Kdyby měl prokazovat majetek, tak by to byl problém,“ prohlásil Babiš.

Kalousek vzápětí reagoval slovy, že Babišovi by měli jeho poradci vysvětlit, že politici už dnes musí přiznávat příjmy.

Zákon vloni ve Sněmovně hájil Zeman

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že, daňová správa zákon potřebuje. „Krást se nemá, a to se týká i krádeží na daních. Zákon o prokazování původu majetku je velmi důležitým nástrojem prevence před tím, aby poctiví a slušní dopláceli na ty, kteří se vyhýbají placení daní či získávají majetek nekalými způsoby,” uvedl předseda vlády.

Pokud poplatník nebude schopen prokázat původ příjmů, finanční správa mu dodatečně vyměří daň i penále. Výše pokuty bude 50 procent doměrné daně v případě, že bude poplatník spolupracovat s daňovým úřadem. Pokud spolupracovat nebude, může být penále 100 procent.

Komunista Zdeněk Ondráček navrhoval, aby finanční správa kontrolovala, pokud bude rozdíl mezi hodnotou majetku a příjmy pět miliónů korun. Jeho návrh ale neprošel, stejně jako návrh TOP 09 na úplné zamítnutí zákona.

Sněmovna odmítla i pozměňovací návrh Marka Černocha z Úsvitu, aby finanční správa mohla kontrolovat i majetky nabyté až pětadvacet let zpátky.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Novelu nyní musí schválit Senát, potom ji dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Hlava státu zákon loni v červnu ve Sněmovně hájila.

Reklama

Výběr článků

Načítám