Hlavní obsah

Chraňte se před komáry a používejte kondom, doporučuje ministerstvo na cestu do Ria

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před případnými zdravotními potížemi při vycestování do dějiště olympijských her v brazilském Riu de Janeiro. Obzvlášť by měly dávat pozor těhotné ženy, u nichž hrozí poškození plodu, pokud se nakazí virem zika. Všem návštěvníkům her pak ministerstvo doporučuje, aby se šest měsíců po návratu chránili při sexu kondomem.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Na příjezdové cestě k mezinárodnímu letišti v Riu de Janeiro jsou vlajky s uvítacími nápisy v několika jazycích.

Článek

S případnými snahami o otěhotnění by měli lidé počkat minimálně osm měsíců po návratu.

„Osobám s chronickým onemocněním nebo poruchou imunity se doporučuje, aby před odjezdem konzultovaly vše se svým ošetřujícím lékařem,” uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Podle prezidenta Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislava Maďara je základem ochrany očkování a používání repelentů. V Brazílii na severu a ve vnitrozemí se vyskytuje malárie, žlutá zimnice a další exotické nemoci. Proti některým existuje očkování, proti zice nikoli.

Obávaná horečka zika

Olympijské hry se konají od 5. do 21. srpna v Riu de Janeiro a okolí.

V srpnu je počasí v Riu chladnější a sušší než v ostatních částech roku, přesto lze přes den očekávat teploty nad 20 stupňů Celsia, které k aktivitě bodavého hmyzu stačí.

Hrozí tedy i přenos obávané horečky zika, poškozující vývoj mozku lidského plodu, proti níž zatím není lék.

Podle doporučení, jež vydalo ministerstvo, spočívá základní prevence vedle očkování v ochraně před poštípáním hmyzem. To znamená oděv, ideálně světlé barvy, který kryje co největší část těla, použití repelentů vhodných do tropů a použití insekticidů v místnostech.

Není-li místnost klimatizovaná, doporučuje se spát pod moskytiérou i během dne, kdy jsou komáři rodu Aedes nejaktivnější.

Pro cestu do Brazílie není vyžadováno žádné povinné očkování. Ministerstvo doporučuje zkontrolovat platnost očkování proti tetanu, záškrtu, černému kašli, spalničkám a dětské obrně. Doporučuje je doplnit očkováním proti meningokokovým nákazám, virové žloutence A a B a pro případ cesty mimo místa konání her také proti žluté zimnici.
Při pobytu je doporučeno pečlivě dodržovat osobní hygienu, mýt si ruce vodou a mýdlem před jakýmkoli jídlem a po použití toalety. Vyplatí se jíst pouze bezpečné potraviny, tedy dostatečně tepelně upravené, ovoce loupané, pít nezávadnou vodu, balenou, případně chemicky dezinfikovanou.

Hodí se dobře vybavená lékárnička 

Zásadní je vyhýbat se kontaktu s toulavými zvířaty kvůli riziku vztekliny a také sexu s neznámými partnery, nejen kvůli viru zika, ale i nákaze AIDS a dalšími pohlavními chorobami.

Pro cestu do Brazílie by člověk měl mít dobře vybavenou lékárničku. Vedle kondomů také léky pro první pomoc při průjmu a horečce, na alergii a k ošetření poranění.

Anketa

Chystáte se na cestu na letní olympiádu?
ano, uvažuju o tom
2,9 %
jel/a bych, ale je to daleko
1,7 %
jel/a bych, ale odrazuje mě zdravotní či bezpečnostní riziko
1,7 %
ne, ani by mě to nenapadlo
93,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 239 čtenářů.

Reklama

Související články

Hry v Riu vyvolají pandemii, varoval imunolog

Necelých sto dní před zahajovacím ceremoniálem letních olympijských her v Riu de Janeiru čelí Brazílie nebývale velkému množství problémů a krizí. Patří k nim...

Výběr článků

Načítám