Hlavní obsah

Nejvyšší důvěře lidí se i nadále těší starostové, zastupitelé a prezident

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší důvěře z ústavních institucí se těší starostové, členové obecních zastupitelstev a prezident. Plyne to z červnového šetření CVVM. Starostům věří dvě třetiny dotázaných obecním zastupitelům 62 procent a hlavě státu 58 procent dotázaných.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Krajská zastupitelstva se těší důvěře 43 procent respondentů a hejtmani 40 procent lidí. Vládě věří 39 procent, Senátu 31 a Sněmovně 26 procent dotázaných.

CVVM zjišťovalo rovněž důvěru v Ústavní soud, ombudsmana a Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ústavnímu soudu důvěřuje 56 procent dotázaných, NKÚ polovina lidí a úřadu veřejnému ochránci práv 47 procent respondentů.

S politickou situací bylo v červnu spokojeno 18 procent  lidí.

Ve srovnání s květnovým šetřením se výrazněji změnila pouze důvěra v Senát a starosty. V případě horní komory o čtyři procentní body poklesla, u starostů naopak o tři procentní body vzrostla.

Na nejnižší úroveň od května 2004 pak poklesla důvěra lidí v ombudsmana, kterou společnost zjišťuje v nepravidelných intervalech. Oproti poslednímu šetření z prosince loňského roku se snížila o šest procentních bodů.

Průzkum proběhl od 3. do 20. června a zúčastnilo se jej 1005 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám