Hlavní obsah

ČSSD mírní zákon antibabiš. O podíl ve firmě ministr nepřijde

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Člen vlády, který se nevzdá své firmy, v níž má 40 a víceprocentní podíl, přijde o dotace, subvence a podporu z veřejných rozpočtů a nebude moci hlasovat v orgánech firmy. Původně chtěla ČSSD v zákoně o střetu zájmů sebrat ministrovi i podíl ze zisku firmy, nakonec však od toho upustila. Obává se totiž kritiků, kteří by návrh považovali za protiústavní.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Ten návrh byl možná zbytečně intenzivní. Mohl by vzbuzovat otázky o ústavnosti,“ vysvětlil předkladatel návrhu, poslanec Jan Chvojka (ČSSD), proč krátce před projednáváním zákona přikročil ke změně. Normu mají poslanci ve druhém čtení projednat ve středu.

Soc. dem. se snaží najít ve Sněmovně dostatečný počet hlasů, které její návrh podpoří. Hnutí ANO zákon považuje za lex Babiš a hlasovat pro něj nebude. Pro normu se používá i označení antibabiš.

Předseda ANO Andrej Babiš by se totiž podle navrženého zákona musel v případě, že by seděl i v příští vládě, vzdát ovládání svého koncernu Agrofert i médií (vlastní Lidové noviny, Mf Dnes, Óčko a Impuls).

Člen vlády má exkluzivní informace. Je nepřijatelné, aby  rozhodoval o miliardových veřejných výdajích a současně jeho firmy tyto veřejné peníze získávaly
Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Zákon chce podpořit KDU-ČSL a část poslanců zvolených za hnutí Úsvit. ODS hovoří o nutnosti omezit vliv členů vlády na média, ale nelíbí se jí zásah do vlastnictví. Komunisté se k návrhu zatím jasně nevyslovili. TOP 09 návrh soc. dem. podpoří a přikládá i vlastní změny.

Poslanec Martin Plíšek (TOP 09) chce z veřejných zakázek vyloučit firmy, v nichž má nějaký člen vlády alespoň 25 procentní podíl. Zároveň chce takovým firmám zakázat pobírat i nenárokové dotace a investiční pobídky.

„Člen vlády má totiž exkluzivní informace a je nepřijatelné, aby současně rozhodoval o miliardových veřejných výdajích z rozpočtu a současně jeho firmy tyto veřejné peníze získávaly. Dochází tak k zásadnímu střetu zájmů mezi veřejnou službou a podporou soukromého podnikání,“ řekl Právu Plíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám