Hlavní obsah

Vyšetřovací komise k policejní reorganizaci má dostat do vínku široké zadání

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli většina poslaneckých frakcí souhlasí se zřízením sněmovní vyšetřovací komise ke kauze reorganizace policie, kamenem úrazu by se mohlo stát zadání její práce. Podle informací Práva se v úterý politické grémium dolní komory dohodlo na tom, čím by se měla komise zabývat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Materiál k reformě policie použitý na jednání bezpečnostního výboru ve Sněmovně

Článek

Návrh přímo zní: zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověření činnosti příslušníků Policejního prezidia České republiky, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Policie České republiky a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s reorganizací ÚOOZ a ÚOKFK Policie České republiky od 1. srpna 2016.

Z toho plyne, že poslanci by se měli detailně probrat veškerými informacemi, které dosud rozdělují především Babišovo hnutí ANO a Sobotkovu soc. dem. Návrh na zřízení má v úterý při zahájení schůze Sněmovny předložit předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD).

Podle informací Práva má být komise sedmičlenná, tedy po jednom zástupci z každého poslaneckého klubu s tím, že předsednictví by měla získat opozice, konkrétně ODS. Z jejího okruhu zaznívá jméno Pavla Blažka, který byl ministrem spravedlnosti v Nečasově vládě a zná se také s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem z titulu své bývalé funkce.

Pokud se podaří vytvoření komise hladce schválit, mohla by přijít volba předsedy na program už tento týden tak, aby se poslanci mohli urychleně pustit do práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám