Hlavní obsah

Vláda bude mít pracovní skupinu k brexitu

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vyjednávat s Velkou Británií ohledně vystoupení z EU a jejího dalšího vztahu k České republice bude nová pracovní skupina. Kabinet se v pondělí shodl na jejím vzniku. Na Twitteru to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Skupinu bude vést státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Pracovní skupina by měla s ostrovní zemí jednat o prioritách pro Českou republiku. Budou v ní zástupci ministerstev, českého byznysu a obchodu.

„Vláda schválila zřízení pracovní skupiny k Brexitu. Připraví pozici a priority ČR pro vyjednávání s Velkou Británií o jejím vystoupení z EU,“ uvedl předseda vlády.

Prouza Novinkám řekl, že cílem skupiny bude definovat, co budou pro Česko základní podmínky pro dohodu s Velkou Británií a na co by se jednání měla soustředit.

„Podle mě jsou hlavní priority následující: umožnit Čechům dále bez omezení pracovat v Británii, pokud budou mít Britové možnost bez omezení pracovat v EU. A pokud budou chtít Britové mít volný přístup na evropský trh, tak kolik za tuto výhodu budou platit, podobně jako platí Norové nebo Švýcaři,” sdělil Prouza.

Kabinet schválil mandát pro premiéra

Vláda také v pondělí schválila mandát pro premiéra na jednání Evropské rady v Bruselu, který se uskuteční v úterý a středu. Kromě migrace a spolupráce se třetími zeměmi se bude řešit právě brexit. Prioritou ČR je, aby negativní následky vystoupení Británie z EU co nejméně ovlivnily evropskou a českou ekonomiku.

V Praze v pondělí o brexitu jednají i ministři zahraničí visegrádské čtyřky, Německa a Francie.

Britové se rozhodli opustit EU ve čtvrtek v referendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám