Hlavní obsah

Britská velvyslankyně pro Novinky: Chceme mít s EU i s ČR pozitivní vztah

Novinky, Tomáš Reiner, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie chce mít nadále s Evropskou unií a Českou republikou konstruktivní a pozitivní vztahy, řekla v rozhovoru pro Novinky britská velvyslankyně Jan Thompsonová. O tom, jak budou tyto vztahy vypadat, by podle ní měl jednat až nový šéf britské vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslankyně Velké Británie v ČR Jan Thompsonová

Článek

Britové chtějí vystoupit z EU. Kdy to britská vláda oznámí v Bruselu a spustí tím článek 50 Lisabonské smlouvy o formálním vystoupení? Z Unie znějí výzvy, aby jednání začalo co nejdříve.

Premiér Cameron o tom mluvil hned po referendu. Výsledek byl těsný, ale jasný, a tak řekl, že přirozeně bude rozhodnutí britského lidu respektovat. Ale cítil, že je pro zemi dobré, aby měla čerstvé vedení, a tak odstoupí. Cítil, že by bylo správné, kdyby až jeho nástupce ve funkci premiéra spustil formální proces odchodu Spojeného království z EU podle článku 50. Doufá, že nástupce se ujme funkce v říjnu.

Máte pravdu, že slyšíme od partnerů v EU, že by byli raději, kdyby ten proces začal, jak nejrychleji to jde. Samozřejmě že dlouhé období nejistoty není v ničím zájmu, ale podle Davida Camerona je správné, aby rozhodnutí o načasování odchodu udělal jeho nástupce, a ne on.

Premiér Cameron bude v úterý v Bruselu večeřet s evropskými lídry. Co jim poví?

Myslím, že jim vysvětlí, co se stalo, vysvětlí rozhodnutí britského lidu. Jsem si jista, že řekne, že nyní je pro nás důležité soustředit se na utvoření nového, pozitivního a konstruktivního vztahu s našimi partnery v EU. Mělo by být v zájmu všech, aby tento vztah fungoval hladce.

Nechci hádat, co David Cameron řekne na večeři, ale dokázala bych si představit, že toto bude jeho vzkaz evropským partnerům.

Doufáme, že nálada mezi našimi partnery v EU bude konstruktivní.
velvyslankyně Jan Thompsonová

Chceme, aby jednání byla vedena co nejpozitivněji, nejpřátelštěji a v otevřeném duchu. Samozřejmě – jsme stále Evropané, pořád jsme součástí Evropy a nadále chceme mít pevné vztahy, dál budeme chtít obchodovat se zbytkem EU. A také je v našem zájmu, aby EU byla silná, konkurenceschopná a dařilo se jí. Hodně na sobě závisíme.

Nemáte strach, že EU při jednání zaujme tvrdé pozice stejně jako při nedávných jednáních o reformě požadované Cameronem?

Doufám, že ne. Jednání, která probíhala před referendem, byla ve skutečnosti vedena v pozitivním duchu. Měli jsme velkou podporu od našich přátel v EU, zejména České republiky. Spolupráce s ČR na dohodě uzavřené v únoru na Evropské radě byla skutečně konstruktivní. David Cameron tady byl v lednu a kromě dalších měl úspěšnou schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Cameron cítil, že dosáhl skutečně dobré a konstruktivní dohody s EU s řadou pozitivních prvků. Britský lid nakonec rozhodl jinak, přesto doufáme, že nálada mezi našimi partnery v EU bude konstruktivní. Je to v zájmu nás všech.

Není potřeba, aby se moc spěchalo, i když samozřejmě nechceme dlouhé období nejistoty. Ale v Lisabonské smlouvě je nastaveno, že jednání mají trvat nejméně dva roky, takže je tu čas na vypořádání všech obtížných témat.

A jaké jsou priority Londýna vůči ČR?

S Českou republikou jsme byli v EU skutečně silnými partnery. Spolupracovali jsme na mnoha tématech a měli jsme na ně podobný pohled. Obě naše země podporují obchod, společně jsme řešili otázky konkurenceschopnosti, obchodních dohod s dalšími částmi světa, jednotný digitální trh, energetiku, deregulaci, dokonce i otázku subsidiarity, tedy rozhodování na co nejnižší možné úrovni v závislosti na agendě.

Češi budou ve Velké Británii stále vítáni.
velvyslankyně Jan Thompsonová

Ale naše bilaterální spolupráce je ještě širší a tyto společné zájmy přetrvají, i když už nebudeme členy stejné Unie. Zůstáváme členy NATO a společně řešíme důležité obranné otázky, naši vojáci spolu působí v Afghánistánu a v dalších operačních oblastech. Spolupracujeme na akademické půdě, ve vzdělávání, výzkumu, je tu velký objem obchodu mezi Spojeným královstvím a Českou republikou.

A jestliže představuje Velká Británie důležitý exportní trh pro Českou republiku, tak my vidíme pořád velký potenciál pro náš obchod a investice v ČR. Chceme, aby toto všechno pokračovalo. Přirozeně, vztah v kontextu EU se trochu změní, ale naše vzájemné vztahy jsou širší a mají hlubší kořeny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslankyně Jan Thompsonová

Jak chcete zmírnit negativní dopady na vzájemné ekonomické vztahy a co bude s Čechy žijícími v Británii?

Je potřeba říci, že pro Čechy žijící v Británii nenastanou žádné okamžité změny, a stejně tak tomu bude u Britů žijících v České republice. To se týká také obchodu a investic mezi Velkou Británií a Českou republikou. Na čas bude vše pokračovat – zboží bude proudit stejně jako dříve, dál budou fungovat služby a tak dále. Samozřejmě že ve střednědobém výhledu nastanou změny, ale nemohu říci, co přesně to bude, protože to bude otázka nejméně dvouletého vyjednávacího procesu.

Máme mnoho společných vazeb a kontaktů, takže budeme jednat, aby naši občané mohli pokračovat ve studiích a v životě ve druhé zemi. Češi budou ve Velké Británii stále vítáni. Češi, kteří tam žijí, výrazně přispívají naší ekonomice a společnosti a my chceme, aby to pokračovalo.

Je na čase vypracovat mechanismus, jak by to mohlo probíhat hladce. A totéž platí o obchodu. Jak jsem řekla, obchod a obchodní vztahy mezi Spojeným královstvím a Českou republikou rostou. Chceme, aby to pokračovalo – je to v zájmu britských vývozců a britského obchodu i v zájmu českých exportérů. Moje velvyslanectví chce hrát v těchto bilaterálních kontaktech velkou roli a pomoci.

Nebude se teď Británie obchodně orientovat více na neevropské země jako Čína a státy Britského společenství?

Chceme pokračovat ve vývozu a v obchodování s Čínou, Indií a zeměmi Britského společenství, ale stejně tak chceme obchodovat s našimi nejbližšími sousedy v EU. Aktuálně jde velký objem našeho exportu do Evropské unie. Chceme, aby to pokračovalo, a také aby se investovalo v obou směrech. V tomto regionu jsme objevili významné možnosti. Zdejší ekonomika pořád roste, je zde velká kupní síla, dobrá infrastruktura a hodně lidí tu mluví anglicky.

Obáváte se odtržení Skotska?

Ve Skotsku se konalo referendum o setrvání ve Spojeném království před necelými dvěma roky. Skotský lid se jasně vyjádřil a vlády ve Skotsku i v londýnském Westminsteru se zavázaly toto přání respektovat a dodržovat. To myslím platí.

Chápu sice, že někteří lidé ve Skotsku jsou z výsledku nynějšího referenda nešťastní, ale to jsou také někteří lidé v Anglii, Walesu a jinde. Bylo to ovšem celonárodní referendum, v němž každý hlas má stejnou váhu.

Teď je myslím důležité zajistit, aby během jednání o našem formálním vystoupení z EU byly zastoupeny a hájeny zájmy všech různých částí Spojeného království – Walesu, Severního Irska, Skotska, Anglie. Premiér Cameron už hovořil se skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou a řekl, že je důležité, aby byly zájmy Skotska v rozhovorech s EU reprezentovány.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám