Hlavní obsah

Meteorologové varovali před dalšími silnými bouřkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu večer varoval před dalšími silnými bouřkami. Ty by měly dorazit na území jižních a západních Čech z Německa a Rakouska během noci na neděli. Postupovat pak budou směrem k severu.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek mezi 13:00 - 15:30Video: Český hydrometeorologický ústav

 
Článek

Silné bouřky zasáhly Česko už v sobotu odpoledne a navečer. Na Liberecku a Českolipsku museli kvůli bouřce vyjíždět hasiči. V souvislosti s bouřkou byly do 18:00 hlášeny na operační středisko dvě desítky událostí, číslo ale nebude konečné, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Silná bouřka zasáhla oblast po 14:00, na většině míst spadlo během hodiny až 30 milimetrů srážek. Extrémní srážky hlásí stanice Povodí Labe na Harcovském potoce, kde během čtyř hodin napršelo bezmála 53 milimetrů, na Černé Nise v Rudolfově přes 47 milimetrů.

Foto: HZS Libereckého kraje

Liberečtí hasiči vyjeli k desítkám popadaných stromů.

"V 17:10 nás požádali ze skautského tábora o pomoc při odvozu devíti promočených dětí z tábora v údolí Zábrdka u Hlavice," řekla Štrauchová. V Jezové na Českolipsku čerpali vodu z budovy pošty.

Krátce po 18. hodině informoval ČHMÚ na svém facebookovém profilu, že Lužická Nisa v Liberci vystoupala na několik desítek minut na první povodňový stupeň. „Lužická Nisa reagovala na opakované přechody bouřek nárůstem průtoku z půl kubíku za sekundu na 18 kubíků,” konstatovali meteorologové.

Přívalový déšť provázel i silný vítr. Popadané stromy zastavily po 16:00 dopravu na trati z Bakova nad Jizerou přes Bělou pod Bezdězem a Bezděz do Oken, kde vlak najel do spadlého stromu, zraněn ale nikdo nebyl. Další strom zablokoval trať mezi Karlovem pod Ještědem a Křižany. "Vlak tam naštěstí stihl zastavit," dodala Štrauchová.

Foto: HZS Libereckého kraje

Následky sobotních bouřek

Problémy na jihu Čech

Jihočeští hasiči kvůli silným bouřkám zasahovali na 50 místech kraje. Ze silnic odstranili 20 stromů, nejhorší byla situace na Táborsku a Jindřichohradecku. Na Táborsku hasiči odstranili pět stromů, čtyřikrát čerpali vodu ze zatopených sklepů. „V Sudoměřicích u Bechyně před vodou zachraňovali kuřata na zdejší farmě," uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Vodu museli čerpat také u železniční stanice ve Veselí nad Lužnicí, odstraňovali bahno a vodu na silnici v Drahově na Táborsku.

Bouřky se v jižních Čechách objevily po poledni. Z předhůří Šumavy postupují dále na severovýchod. Provázejí je kroupy a přívalové lijáky s ojedinělými krátkodobými úhrny 30 milimetrů za hodinu, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Další bouřkové pásmo se vytvořilo v severních Čechách.

Očekává, že bouřky budou v oblasti v proměnlivé intenzitě pokračovat i během večerních hodin.

Nejtepleji bylo v Ostravě

Před příchodem bouřek panovalo v Česku vedro s velmi vysokými teplotami.

Meteorologové odpoledne vydali přehled míst, kde bylo v sobotu nejtepleji. Nejvíce vystoupal teploměr v Ostravě-Porubě, a sice na 36,2 °C. Shodně 35,2 stupně Celsia pak měli v Mošnově a Bohumíně. V Čechách bylo nejtepleji v Brandýse nad Labem, kde naměřili 35,3 °C.

„Při pohledu na stanice měřící déle než 30 let (celkem 147) zaznamenalo 7 z nich nejvyšší červnovou teplotu pro danou stanici (měsíční rekord) a 79 z nich teplotní rekord pro daný den,” informoval meteorolog Janek Doležal.

Přívalové deště trápí i Německo

Vlnu tropických veder vystřídaly silné bouřky také v Německu. Ty přinesly zejména na jihozápadě země přívalové srážky a lokální povodně. Zranění utrpělo více než 90 lidí, informovala v sobotu agentura DPA.

Ve spolkové zemi Porýní-Falc kvůli sesuvu půdy ráno vykolejil regionální vlak, v Bádensku-Württembersku zrušili kvůli počasí velký hudební festival Southside, jehož se účastnily desetitisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám