Hlavní obsah

Prohlídka běžně nepřístupných prostor Lobkovického paláce

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Německé velvyslanectví v Praze ve čtvrtek na jeden den otevře dveře veřejnosti. Zájemci tak budou moci nahlédnout do historických reprezentačních prostor Lobkovického paláce ve Vlašské ulici na Malé Straně, kde velvyslanectví sídlí od roku 1974.

Prohlídka běžně nepřístupných prostor Lobkovického paláce. Po dvou letech se otevírají jeho brány veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

Uvnitř barokní památky si lidé mohou prohlédnout například pokoj s kachlovými kamny, který funguje pro přijímání návštěv a pro pořádání rozhovorů s novináři. Dále pak gobelínový pokoj zdobený krásnými gobelíny na stěně, jídelní pokoj, či kupolový sál. Z něj mohou návštěvníci vstoupit na přilehlý balkón, z něhož Hans Dietrich Genscher před 27 lety pouhými dvanácti slovy změnil život tisícům uprchlíků z NDR.

„Na balkóně v roce 1989 tehdejší ministr zahraničí Hans Dietrich Genscher oznámil uprchlíkům z NDR, že mohou vycestovat do Západního Německa,“ připomněla Klára Bulantová z tiskového oddělení německého velvyslanectví.

V rámci dne otevřených dveří se představí také německé organizace a instituce, které se zaměřují na česko-německé vztahy. Program pro děti i dospělé začne od 14.30, kdy velkou úlohu sehrají i přilehlé zahrady, ve kterých se vše připravuje pro venkovní pódium. Program bude zakončený ve večerních hodinách dvěma koncerty.

Barokní palác byl postavený po roce 1702. Od roku 1753 ho vlastnila česká šlechtická rodina Lobkoviců. Za této éry zde v kupolovém sále paláce koncertovali skladatelé Ludwig van Beethoven a Carl Maria von Weber. Rodina šlechticů budovu prodala v roce 1927 československému státu. Od roku 1974 v něm sídlí německé velvyslanectví v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám