Hlavní obsah

Praha neuspěla s ústavní stížností proti vydání pozemků maltézským rytířům

Aktualizováno

Ústavní soud ve středu zamítl stížnost pražského zastupitelstva na rozhodnutí Státního pozemkového ústavu. Ten loni na podzim vydal řádu maltézských rytířů desítky hektarů pozemků v Březiněvsi. Podle ÚS je stížnost nepřípustná, neboť byla podána předčasně. Řízení zatím stále pokračuje. Uvedla to mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spor se vede o desítky hektarů pozemků včetně historického dvora. Řád je získal v rámci majetkového vyrovnání s církvemi. Návrh na podání stížnosti podal zastupitelstvu březiněvský starosta Jiří Haramul za klub ANO. Argumentoval například tím, že městská část na dotčených pozemcích dlouhodobě plánovala postavit školu a školku.

Podle mediálního zástupce maltézských rytířů Michala Peterky zároveň ministerstvo zemědělství ve zrychleném řízení vyhovělo odvoláním řádu proti 56 rozhodnutím ústředí Státního pozemkového úřadu. Ústředí totiž v mimořádném přezkumném řízení zrušilo veškerá rozhodnutí svých krajských poboček týkající se vydávání majetku řádu. Nyní se ústředí bude muset záležitostí zabývat znovu.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Starosta Březiněvsi Jiří Haramul

„Rozhodnutí obou institucí, tedy Ústavního soudu i ministerstva zemědělství, vnímáme jako uspokojivé. Důležité ovšem je, že řád maltézských rytířů zůstává nadále vlastníkem všech doposud restituovaných nemovitostí, a může tak pokračovat ve svých charitativních a sociálních projektech," uvedl Johannes Lobkowicz, kancléř Českého velkopřevorství řádu maltézských rytířů.

Kromě parcel v Praze stát vydal řádu také třeba téměř stovku parcel v Kozlově nad Otavou na Strakonicku, přibližně stejně pozemků v obci Hrušky u Brna na Vyškovsku, přes sedm desítek pozemků v Hlince a tři desítky pozemků v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Více než 80 pozemků dostal už řád v Horažďovicích na Klatovsku.

Související témata:

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Některé dohody o vydání majetku byly uzavřeny už před mnoha měsíci a řád je zapsán v katastru nemovitostí jako vlastník. Přinejmenším některými restitucemi se už zabývají anebo budou zabývat soudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám