Hlavní obsah

Valachová to v Chrastavě schytala

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrastava

„Chová se jako slon v porcelánu. Je v tuto chvíli hodně bezradná.“ Tak v úterý přímo v areálu výchovného ústavu v Chrastavě mluvili o ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) poslanci Nina Nováková (TOP 09) i stranický kolega Valachové Petr Kořenek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová navštívila výchovný ústav v Chrastavě na Liberecku, který kritizuje.

Článek

Poslance do Chrastavy vyslal parlamentní školský výbor, který by se celou věcí měl ještě zabývat.

Výchovný ústav v Chrastavě ministryně Valachová v posledních týdnech kritizuje a její ministerstvo se jej nakonec rozhodlo k 1. září zrušit. Podle ministryně v ústavu docházelo k nepřijatelnému zacházení s jeho chovanci a ministerstvo plánovalo odvolat ředitelku Markétu Sochorovou, která ale ještě předtím rezignovala. Valachová včera dorazila osobně do Chrastavy, aby se setkala se zaměstnanci výchovného ústavu i s jeho chovanci. Na chrastavské radnici se také zúčastnila mimořádného zasedání zastupitelstva. Ani tam se nevyhnula ostré kritice.

„Zrušení výchovného ústavu je výrazem naprosté bezradnosti,“ komentovala kroky ministerstva přímo v Chrastavě poslankyně Nováková.

Jestli tu má být chaos, tak ať tu raději není nic
Michael Canov, starosta Chrastavy

„Nejdříve odešla bývalá paní ředitelka, pak přišla nová paní ředitelka, která to snad měla zachránit, a po měsíci je výsledek, že ten ústav rušíme. Takže kdo vlastně ztroskotal? Kdo vlastně selhal?“ ptala se poslankyně s tím, že ji zaráží, že se s bývalou ředitelkou vůbec nikdo nebavil.

Se zaměstnanci ústavu, se kterými se v Chrastavě sešla, rozebírala ministryně Valachová podle svých slov pochybení, ke kterým v ústavu došlo, a budoucnost, která zaměstnance čeká po zrušení ústavu. „Bavili jsme se o zjištěních, která vedla k tomu, že rezignovala ředitelka, a o tom, kde byla nebo nebyla porušena pravidla,“ zmínila ministryně.

„Hodně mi záleží také na tom, aby byla obnovena důvěra mezi dětským domovem a obcí. To je důležité pro obě strany,“ dodala Valachová.

Nastal chaos

U zastupitelů a občanů Chrastavy ale příliš pochopení nenašla. Místní se tu začali bouřit už ve chvíli, kdy dočasně jmenovaná nová ředitelka Soňa Cpinová začala provádět změny režimu. „Nastal takový chaos, který byl vlastně plánován i do budoucna. Tak v takovém případě jsme se ozvali s tím, že jestli tu má být chaos, tak ať tu raději není nic,“ popsal většinový názor v Chrastavě starosta města Michael Canov.

Ve výchovném ústavu v Chrastavě je v tuto chvíli hlášeno 36 dětí, skutečně jich tu je ale jen polovina. Z chybějících osmnácti má devět dětí dovolenku a dalších devět je na útěku. Od 1. září se má výchovný ústav zrušit a v Chrastavě zůstane pouze klasický dětský domov, ve kterém zůstane jen šestnáct dětí.

„Když se nějaká organizace ruší, tak je to samozřejmě spojené i s propouštěním. Kolik zaměstnanců ale bude muset odejít, zatím nevíme, hledáme nejoptimálnější řešení,“ dodala Soňa Cpinová.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Reklama

Související témata:

Související články

Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen

Výchovný ústav v Chrastavě bude zrušen a chovanci starší 15 let budou přesunuti jinam. Ve středu to oznámila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)....

Výběr článků

Načítám