Hlavní obsah

S astronomickým létem přijdou tropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronomické léto, které tento týden začíná, s sebou přinese i růst teplot až na tropické hodnoty. V úterý 34 minut po půlnoci vstoupí Slunce do znamení Raka a nastane letní slunovrat. K tomu se postupně přidá jižní proudění a v závěru týdne tak teploty budou šplhat i přes třicítku, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Závěr týdne přinese tropické teploty.

Článek

pondělí bude ještě oblačno až zataženo, na východě území s trvalým deštěm, který bude ustávat až v odpoledních hodinách. Nejvyšší teploty vystoupí zatím jen na 19 až 23 stupňů.

úterý má být polojasno až oblačno, zpočátku v Čechách místy s přeháňkami. Po ránu se hlavně na Moravě a ve Slezsku objeví mlhy. Ráno teploty klesnou na 15 až 11 stupňů, odpoledne se v Čechách dostanou na 20 až 24, ale na Moravě až na 23 až 27 stupňů.

„Od středy nás čeká teplé jižní proudění, které bude zesilovat,“ sdělila Honsová. Ve středu bude jasno až polojasno, během dne se při přechodné oblačnosti může objevit přeháňka. Ráno teploměry zaznamenají 15 až 11, odpoledne v Čechách 23 až 27, na Moravě a ve Slezsku 25 až 29 stupňů.

Podobné počasí bude i ve čtvrtek a v pátek. Má být jasno až polojasno, během dne ojediněle s lokálními přeháňkami nebo bouřkami.

Ve čtvrtek ráno naměříme 17 až 13 stupňů, páteční ráno bude ještě teplejší, a to 20 až 16, na některých místech to tedy vypadá na tropickou noc. Nejvyšší denní teploty se po oba dny budou pohybovat mezi 28 až 32 stupni.

O víkendu přijde vlnící se studená fronta. Zpočátku bude jasno až polojasno, později se ale přidají deště a bouřky. Rána budou pořád velmi teplá, a to mezi 21 až 17 stupni, v sobotu odpoledne pak předpověď počítá s teplotami mezi 29 až 33 stupni, v neděli pak s 28 až 32 stupni v Čechách, na Moravě se pak připravte na 30 až 34 stupňů.

V počátku dalšího týdne se pravděpodobně ochladí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám