Hlavní obsah

Povinnost řetězců dávat jídlo do potravinových bank bude zkoumat Ústavní soud

Skupina 25 senátorů zastoupená Ivem Valentou podala k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části novely zákona o potravinách. Vadí jim, že norma ukládá velkým řetězcům povinnost věnovat nevyužité potraviny do potravinových bank. Podle senátorů by charita měla být dobrovolná, nikoliv nařízená zákonem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Potravinová banka, do které přiváží potravinové řetězce potraviny krátce před vypršením expirace, má své odběratele jako azylové domy nebo dětské domovy. Na snímku nakládání potravin pro rozvoz.

Článek

Zákon povinnost stanovuje pro budoucnost. Dotkne se prodejen s plochou nad 400 metrů. Konkrétně jde o potraviny, které nesplňují některé požadavky, ale nejsou zdraví nebezpečné, například mají deformovaný obal nebo špatné označení. Podle novely je mají dostat neziskové organizace, které shromažďují, skladují a distribuují potraviny pro humanitární účely a charitu.

Zákon podle senátorského návrhu v podstatě zavádí nucenou účast na charitě. "Zákon sice může být motivován dobrým úmyslem, ale platí, že cesta do pekla může být dlážděna dobrými úmysly. Charita je dobrovolná, a tím se radikálně odlišuje od vrchnostensky vymáhaných daní," stojí v návrhu, který pro senátory připravoval advokát Zdeněk Koudelka, exposlanec ČSSD a bývalý náměstek nejvyšší státní zástupkyně.

Návrh dává příklady z totalitní minulosti. Novou povinnost přirovnává k nuceným darům či nevýhodným odkupům majetku při nacistické arizaci židovského majetku nebo komunistické kolektivizaci venkova.

Stát by podle senátorů neměl přenášet náklady sociální politiky státu na konkrétní a relativně malou skupinu lidí - potravinářské podnikatele. "Jakoukoliv státní politiku musí stát dělat za své peníze," napsali senátoři.

Lidé vyhodí desítky kilogramů jídla

Novelu letos schválil Senát a podepsal prezident. Kritikům nové úpravy vadilo to, že nebudou moci potraviny dodat přímo například do dětských domovů nebo zoologických zahrad. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) změnu hájil s tím, že ročně je v Česku vyhozeno až 80 kilogramů potravin na občana.

Za kvalitu přerozdělovaných potravin bude podle ministra odpovídat jejich konečný distributor, tedy potravinová banka. Má dostávat potraviny s deformovaným obalem nebo nezkažené jídlo s prošlou dobou trvanlivosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám