Hlavní obsah

ANO zuří, ale zařadilo zpátečku

Právo, Jan Rovenský, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po deseti dnech silných prohlášení, řinčení zbraní i osobních invektiv zařadilo ANO zpátečku. Na středeční tiskové konferenci ministr financí Andrej Babiš oznámil, že jeho hnutí navzdory podpisu policejní reformy vládu neopustí, koaliční smlouvu nevypoví a po návratu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) z Číny se pokusí domluvit na restartu koaliční spolupráce.

Foto: Milan Malíček, Právo

ANO v čele s Andrejem Babišem na tiskové konferenci

Článek

„Byla brutálně porušena koaliční smlouva. Nechceme se ale chovat způsobem, že uděláme sarajevský atentát a koaliční smlouvu vypovíme, když premiér odjel do Číny. Nebylo by to korektní,“ prohlásil ve středu na tiskové konferenci po téměř tříhodinovém jednání předsednictva Babiš.

„Je ale potřeba, abychom jednali o nové formě koaliční smlouvy a udělali restart. Pokud se permanentně bude porušovat koaliční smlouva, není možné, aby vláda fungovala dál,“ dodal šéf ANO.

Ačkoli i ve středu lídr ANO ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) podrobil zdrcující kritice, nežádal už jeho hlavu. „Planá gesta nechceme, občané si udělají sami obraz, jak byl zlikvidován boj proti korupci,“ řekl Babiš.

Dodal, že nechce, aby ve vládě skončil šéf spravedlnosti za ANO Robert Pelikán, ačkoli tím minulý týden ministr pohrozil.

Podle Babiše Chovanec svým podpisem jednoznačně ukázal, že ČSSD nemusí dodržovat koaliční smlouvu.

Ministr financí dodal, že policie ani Chovanec na úterní Bezpečnostní radě státu nepředložili žádný písemný materiál, který by se týkal reformy policie.

„Chovanec se ukázal jako arogantní politik, který říká, že se s partnery nevyjednává a že ukáže svoji sílu. Je to špatná zpráva, protože Chovanec rozprášil jediný nezávislý útvar, který se nebál zasahovat na Úřadě vlády. Tím poškodil vztahy v koalici i vládě,“ uvedl Babiš s tím, že Chovanec přebírá odpovědnost za změny. „Čas ukáže, jak to vlastně bylo,“ dodal.

Podle ministra mezi ministry ANO zazněly hlasy, které požadovaly odchod z vlády. Nakonec se ale babišovci rozhodli vyčkat.

Sobotka zve na schůzku

„Máme dobrou vůli to řešit. Nechceme dělat nějaká velká gesta, nechceme odcházet z koalice, i když to někteří doporučovali. Naši voliči i prezident nás vyzývají, abychom zůstali ve vládě a plnili program,“ dodal Babiš.

Premiér Sobotka během cesty do Číny Právu sdělil, že je pro pokračování koaliční vlády, ve středu ráno proto pozve k jednání předsedy ANO a KDU-ČSL, aby se dohodli na další vládní spolupráci.

„I když se naše názory na organizační změny v policii v posledních dnech výrazně lišily a poznamenalo to fungování koalice, ČSSD by viděla jako chybu, kdybychom zahodili vládní model, který naší zemi přinesl dva a půl roku stability, sociálního smíru a prosperity. Proto pokládám za racionální rozhodnutí ANO nevypovědět koaliční smlouvu a jednat o dalším fungování koalice,“ řekl Sobotka.

ČSSD podle něj nepožaduje revizi koaliční smlouvy. „Jsme ale připraveni s partnery mluvit o jejím doplnění či zpřesnění. Za dobré bych pokládal, kdyby koalice jasně deklarovala vůči občanům několik zásadních programových bodů, které bude chtít v každém případě společně prosadit ještě do konce volebního období,“ uzavřel premiér.

Bělobrádek: Rozumné

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) reagoval na Babiše spokojeně. „Získáme týden na to, aby vychladly hlavy a promysleli jsme si další postup. Je to rozumný krok, získáme čas i prostor,“ řekl na Babišovo prohlášení v ČT. Nová koaliční smlouva ale podle jeho názoru nemá smysl. „Myslím, že můžeme pokračovat i podle stávající koaliční smlouvy, jde o to, aby se dodržovala. Nesouhlasím s panem Babišem, že by byla porušena koaliční smlouva při hlasování o rozpočtu,“ podotkl.

„Jde o to, jestli máme ochotu se respektovat, spolu komunikovat. I když se napíše jiná koaliční smlouva, tak stejně záleží na tom, jestli bude vůle s tím druhým diskutovat. Jestli diskuse nebude považovaná za tlachání,“ dodal s tím, že navrhl Babišovi, aby se i se Sobotkou sešli, až se vrátí z Číny. Sobotka přiletí zpět v noci na úterý. Ve středu se má uskutečnit Chovancova a Babišova schůzka s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě.

Anketa

Chcete, aby koalice pokračovala v současném složení?
ano
15,3 %
ne
84,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6366 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám