Hlavní obsah

Nový antikuřák ohrožen, poslance čeká horké léto

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastánci kouření se prozatím mohou radovat. Schválení protikuřáckého zákona ve Sněmovně tak, aby platil od Nového roku, je podle všeho v nedohlednu. Vláda přitom doufala v bleskové schválení své druhé verze zákona, jehož nedávné projednávání málem rozbilo koalici. ODS podle informací Práva už chystá obstrukce, byť je halí do slov o důkladném projednání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Protikuřácká akce na pražském Václavském náměstí. Archivní snímek

Článek

Vláda poslala do Sněmovny návrh s tím, že by měl být schválen v tzv. zrychleném řízení, tedy hned napoprvé. Ale ODS s TOP 09 už daly najevo, že takový postup vetují, což jim umožňuje jednací řád komory.

Důvodem je to, že při takto rychlém projednávání nejsou přípustné jakékoli změny a opozice by tak přišla o jakoukoli šanci podobu zákona ovlivnit.

Bude to horké léto 

Občanští demokraté podle informací Práva už minulý týden při jednání sněmovního organizačního výboru, v němž mají své zástupce všechny frakce, varovali, že snaha koalice předřadit protikuřácký zákon všem ostatním nevyjde.

Už mám plné zuby toho, jak se tváří, že vládní návrhy mají přednost
Marek Benda, místopředseda klubu ODS

Místopředseda klubu ODS Marek Benda prosazoval, aby se návrhy zákonů projednávaly v pořadí, v jakém do komory dorazí, a nikoli podle toho, jak se koalici zachce.

„Už mám plné zuby toho, jak se tváří, že vládní návrhy mají přednost. Proč? Všichni jsme si rovni a nevidím důvod, proč by někteří si měli být rovnější,“ řekl Právu Benda.

Dodal, že svůj návrh na změnu pravidel předloží celé Sněmovně právě kvůli snaze koalice předřadit druhý pokus zákona před ostatní návrhy na schůzi, která začne poslední červnový týden. Ta má na programu přes dvě stovky bodů a s přestávkou má trvat dva týdny.

„Varoval jsem je, že to může být dlouhé, bylo to přátelské varování. Nikdy neobstruuju, ale upozornil jsem, že moje vystoupení může být delší. A nejen moje, ale i některých mých kolegů,“ popsal Právu Benda plán, jak chce v horkém létě koalici ještě víc zatopit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ODS Praha 4 Pankrác. Na snímku Marek Benda

Schvalování zákona kvůli procedurám trvá v parlamentu dlouhé měsíce. A když se k tomu připočtou poslanecké prázdniny i rozkol v koalici kvůli policii a kvůli rozpočtu, lze čekat další zdržení.

„Je tu mnoho důležitějších věcí. A jen proto, aby si oni napravili vzájemně reputaci a poplácali se po ramenou, tak my nebudeme ze sebe dělat šašky,“ dodal Benda v narážce na první hlasování, kdy kvůli nejednotě vládních poslanců spadl návrh pod stůl. [celá zpráva]

Benda chce opět oddělené kuřárny

Benda chce svůj návrh na oddělené kuřárny bez obsluhy navrhnout znovu a plánuje oslovit všech 94 poslanců, kteří ho původně podpořili. Požádá je, aby nepodléhali tlakům stranických sekretariátů.

Spojence našel při prvním pokusu v květnu. Vedle poslanců ODS (16) ho podpořili soc. dem. (39), komunisté (14), po osmi babišovcích a členech TOP 09, tři lidovci, pět poslanců Úsvitu a jeden nezařazený.

Ani napodruhé nechce – alespoň podle vyjádření šéfů klubů ČSSD Romana Sklenáka a KDU-ČSL Jiřího Miholy – koalice své členy zavazovat, jak se postavit k případným změnám. Tím si situaci ještě ztíží.

„Nemám ambici sjednocovat hlasování o pozměňovacích návrzích,“ konstatoval pro Právo Sklenák, podle kterého je nutné dohodnout takovou podobu zákona, která bude mít většinovou podporu. Připouští, že Sněmovna kvůli varování ODS nestihne ukončit první čtení návrhu na červnové schůzi, a tudíž se závěrečné hlasování může oddálit.

Hledá se přijatelná podoba

Politici se nicméně shodují, že návrh, který není ani „pravý“, ani „levý“, nemusí za každou cenu začít platit na konci letošního roku, jak vláda plánovala, ale že klíčové je jeho prosazení v přijatelné podobě.

„Závazné hlasování asi mít nebudeme,“ řekl Právu Mihola. Podle něj je možné, že tři členové jeho klubu, kteří původně podpořili Bendův návrh kvůli neutrálnímu stanovisku ministra zdravotnictví, by mohli svůj postoj změnit v případě, že Svatopluk Němeček (ČSSD) tentokrát zavelí proti. Spory o kouření vyvolávají vášně nejen ve Sněmovně, ale také v celé společnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám