Hlavní obsah

Chovanec: Nemám pocit, že by byl Zeman proti reorganizaci policie

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány
Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec odcházel z lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem s pocitem, že hlava státu není proti chystané reorganizaci policie. Své stanovisko Zeman podle Chovance ale oznámí v úterý. Prezident se má ještě večer na zámku v Lánech sejít se šéfem státní kasy Andrejem Babišem (ANO).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec odchází ze zámku v Lánech

Článek

Spolu s Chovancem k Zemanovi dorazil do Lán i policejní prezident Tomáš Tuhý. Debata prý byla věcná. „Pan prezident byl v dobré náladě. Zajímalo ho, jak se reforma připravovala nebo jak probíhala komunikace,“ řekl po jednání šéf vnitra.

Zeman se podle Chovance vyptával na debatu se státními zástupci. Policejní prezident prý slyšel, že by měla být intenzivnější.

„Ale nemám pocit, že by reforma byla (Zemanovi) proti mysli. Nicméně pan prezident se k tomu vyjádří zítra, nebudu mluvit za něj. Ještě si vyslechne pana Babiše,“ uvedl Chovanec.

Chovanec chystá podpis na úterý

Zopakoval, že je připraven podepsat reformu policie po Bezpečnostní radě státu, která bude v úterý v sedm večer.

Babiš při příchodu na jednání ale zopakoval, že jeho hnutí je zásadně proti reformě. „Bylo by dobré, aby si pan premiér udělal pořádek. Pokud pan Chovanec deklaruje, že podepíše zítra večer, tak říká, že koaliční smlouva je cár papíru. Potom to naše vládnutí nebude mít takový efekt, jako doposud,“ prohlásil ministr financí.

Zeman už dříve oznámil, že nebude situaci komentovat, dokud si nepromluví se všemi aktéry. Reorganizace policie, kterou minulý týden představil Tuhý, zapříčinila krizi v koalici.

„Kdo jiný než prezident by měl být moderátorem v takové situaci,“ citoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček Zemana před schůzkami v Lánech.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Výběr článků

Načítám