Hlavní obsah

Na jednání Bezpečnostní rady státu pozvali šéfa žalobců i Pelikána

• Aktualizováno

Na úterní jednání Bezpečnostní rady státu byl pozván i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Po jejím zasedání chce ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepsat reformu policie, kvůli níž v pátek skončil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

O svolání Bezpečnostní rady státu požádalo premiéra Chovancovým prostřednictvím vedení policie, které tak reagovalo na informace, že chystanou reorganizaci prověřuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Žalobci pracují s možností, že skutečným cílem změn v policii bylo odstavení šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Šlachty. [celá zpráva]

Proti reformě se postavilo hnutí ANO. Jeho šéf a ministr financí Andrej Babiš uvedl, že se jednání bezpečnostní rady zúčastní pouze za předpokladu, že pozvánku obdrží i Pelikán se Šlachtou a šéf žalobců Zeman.

„Dostal jsem pozvánku a pozvání přijmu,“ napsal Právu Zeman.

Babiš v pondělí uvedl, že očekává i pozvání vrchních žalobců z Prahy a Olomouce Lenky Bradáčové a Iva Ištvana i celého vedení policie. "Je to věc veřejná. Kdežto pan (policejní prezident Tomáš) Tuhý navrhl reorganizaci policie de facto v utajení, neviděly to ani ty útvary, kterých se to týká," řekl Babiš.

Bradáčová Právu potvrdila, že pozvánku dostala a na jednání přijde. Ištvan řekl, že schůzky komentuje, až po jejich skončení.

ANO zároveň avizovalo, že pokud Chovanec podepíše reformu ještě před středečním koaličním dohadovacím řízením, bude požadovat jeho rezignaci.

Bělobrádek doporučuje vyčkat

K odkladu stvrzení reformy o jeden den se v pondělí vyslovil i šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

„Při takto vyhrocené situaci by asi jeden den nebyl žádné prodlení. Kdyby (Chovanec) počkal až na to, jak proběhne ono dohadovací řízení ve středu ráno, tak by se nic nestalo,” řekl Bělobrádek.

Od Bezpečnostní rady státu očekává, že si udělá lepší obrázek o tom, zda je reorganizace účelová, nebo zda je dobře připravená.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pavel Zeman

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

„Nejvíce mě zajímá, jestli je skutečně dobře připravená, jestli není účelová a proč k ní dochází a jestli nebudou ohroženy především ty živé kauzy,” řekl Bělobrádek. Účastníci jednání Bezpečnostní rady státu by si podle něj měli věci vysvětlit po odborné stránce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám