Hlavní obsah

ANO nechce opustit koalici, řekl Babiš. Změny v policii označil za „šaškárnu”

Právo, ČTK, svj
Aktualizováno

ANO nechce opustit koalici, uvedl předseda hnutí Andrej Babiš. Chce, aby partneři uznali, že změny v policii nejsou připravené, a že byl měl policejní prezident rezignovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

"Znovu opakuji, že nechceme odcházet z koalice. Chceme, aby naši koaliční partneři uznali naše argumenty, že to není připravené, že je to šaškárna, že pan policejní prezident by měl na základě těchto kroků rezignovat," uvedl Babiš.

Babiš chce v neděli napsat premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dopis, aby na úterní jednání bezpečnostní rady státu pozval Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu nebo ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

Plánovaná reorganizace policie vyvolala ve vládní koalici vážný rozkol. Sobotka označil postup ANO ve sporu za předem připravenou volební kampaň.

Mládek: bez koncensu hrozí, že se koalice rozpadne

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v nedělním diskuzním pořadu televize Prima Partie prohlásil, že pokud se v rámci koalice nedosáhne v otázce reformy policie koncensu, tzn. že se na ní neshodnou ministři vnitra a spravedlnosti a celá koalice, „koaliční vládnutí je samozřejmě ohroženo“.

„To je zcela zřejmé,“ dodal Mládek.

Dále uvedl, že koaliční hnutí ANO podezřívá z toho, že mu současný rozkol v koalici kvůli chystané reorganizaci policie vyhovuje. „Na mě to dělá trošku dojem, že náš koaliční partner s touto myšlenkou koketoval, to znamená, že má chuť odejít nebo nějak napůl odejít z koalice, a toto mu slouží jako vítaná záminka,“ řekl Mládek.

V diskuzi s první místopředsedkyní ODS Alexandrou Udženijou se shodli na tom, že policie by měla být v první řadě hierarchicky řízenou institucí, v níž z podstaty nemohou probíhat nějaké široké demokratické diskuze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám