Hlavní obsah

Sobotka: Bezpečnostní rada státu bude v úterý

Novinky, zpe
Aktualizováno

Kvůli vyhrocené situaci ohledně reorganizace policie se v pátek večer sešel předseda vlády Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD). Premiér poté oznámil, že jednání Bezpečnostní rady státu proběhne v úterý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vpravo) s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Článek

„Na úterý svolám Bezpečnostní radu státu. Policejní prezident a ministr vnitra na její schůzi podrobně seznámí členy BRS s chystanými změnami ve struktuře policie,” sdělil Novinkám Sobotka.

Podle něj se „hysterie, která kolem toho byla v uplynulých hodinách vyvolána, se zcela míjí s realitou těchto organizačních změn”.

Premiér se opřel i do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který mu v pátek adresoval dopis, v němž mimo jiné uvádí, že podle něj není reorganizace dobře připravená. „Útoky ANO na nezávislost policie pokládám za neadekvátní a zcela účelové, působí to na mne jako součást předem připravené volební kampaně ANO. Bohužel tyto politické aktivity našeho koaličního partnera poškozují nejen policii, ale i fungovaní vládní koalice,” uvedl Sobotka.

Tuhý má Chovancovu důvěru

Ještě před konáním schůzky sdělil Chovanec novinářům, že vedení policie má jeho důvěru. „Reorganizace ještě zatím není podepsána, ale znovu říkám, věřím policejnímu prezidentovi a jeho lidem,” řekl v pátek večer Chovanec.

Tuhý premiéra o svolání Bezpečnostní rady státu požádal v pátek dopoledne. [celá zpráva]

Zda by se měla uskutečnit, Chovanec neřekl. „Jestli má být, rozhodne premiér. Já budu tlumočit žádost policejního prezidenta,” uvedl.

Spory rozdmýchává situace kolem chystané reorganizace policie. Kvůli ní se vyostřily vztahy i uvnitř vládní koalice. Nesouhlasí s ní hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše. Pokud k ní dojde, šéf spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zváží rezignaci. Tu v pátek podal už šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám