Hlavní obsah

Poslanci: Směrnice Evropské komise o zbraních je nesmyslná a hloupá

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Dusno bylo v úterý na jednání petičního výboru, který se zabýval peticí proti evropské směrnici regulující zbraně. Podpis pod ní připojilo téměř 40 000 občanů. O návrhu budou jednat ministři spravedlnosti a vnitra ve čtvrtek a v pátek v Bruselu. Proti jejímu přijetí se již ostře postavila jak česká vláda, tak parlament.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pod těžkou palbou se na výboru ocitl zástupce Evropské komise Alain Alexis. Vyslechl si slova o tom, že návrh směrnice je plný neznalosti, chyb, vadných postupů i zkreslení, že je nekompetentní, nesmyslný a hloupý, pro některé činnosti v ČR může být i likvidační.

Pokud totiž měl mířit na nelegální držení zbraní, které jsou používány k teroristickým útokům, pak podle poslanců i autorů petice zcela míjí cíl. Zpřísní pravidla pro držení legálních zbraní, ohrozí tisíce pracovních míst v ČR, zasáhne sportovce i myslivce a sníží také obranyschopnost země i občanů.

„Ministr vnitra Milan Chovanec proto bude na jednání ministrů hlasovat proti této směrnici,“ prohlásil jeho náměstek Jiří Zmatlík. Existuje ale reálná možnost, že ČR bude přehlasována, směrnici schválí i Evropský parlament a ČR ji bude muset zahrnout do své legislativy. Jinak jí budou hrozit sankce.

ČR má již dost přísná pravidla

Podle českých poslanců je směrnice nadbytečná, neboť v ČR existují velmi přísné zákony upravující nabývání, držení i užití zbraní.

Namísto toho, aby se EK poučila z těchto pravidel, vymýšlí blbosti, uvedla Jana Černochová (ODS). Jak řekla, děsí se toho, že cílem směrnice není ochrana lidí, ale „choutky“ evropských orgánů odzbrojit obyvatelstvo.

Jak zdůraznil náměstek ministra obrany Jakub Landovský, občané v ČR, kteří již drží zbraň, s ní umí zacházet, což musí prokázat před jejím získáním. Jak připomněl jeden z autorů petice bývalý policista Pavel Černý, vedle přísných zkoušek v ČR existuje i registr zbraní a ačkoli je mezi lidmi hodně zbraní, mimo několik excesů se nic vážného neděje. „Evropa by se měla tím inspirovat místo omezování,“ podotkl.

Ohroženi budou i sběratelé zbraní

Podle Landovského je nepřijatelné i to, aby ČR ničila své kulturní dědictví, neboť směrnice míří i na sbírky. Jak doplnila Milena Bačkovská z ministerstva vnitra, sběratelství zbraní v ČR podléhá přísným pravidlům. Sběratelé dokonce musí strpět policejní kontroly v domě.

„Tito lidé nejsou bezpečnostní riziko,“ prohlásila. Podle ní měla ČR řadu připomínek ke směrnici, které nebyly brány v potaz. Pozastavila se i nad tím, že pro zapracování směrnice mají členské státy dostat pouhé tři měsíce. Upozornila na to, že v ČR legislativní proces trvá až dva roky.

Podle Bačkovské se sice směrnice nemá týkat zbraní pro vojenské účely, ale bude mít dopad na soukromé firmy, které je vyrábějí, a na jejich snahu o inovace.

Alexis: je to jen návrh

Alexis návrh směrnice bránil i když, jak přiznal, se na něj snesla vlna kritiky. „Je to jen návrh, který je třeba rozpracovat a vylepšit. Máme četné podnětné návrhy, pracuje se na nich,“ prohlásil. „Neměli bychom pouštět ze zřetele, že zbraně jsou hlavně vyráběny za účelem zabíjení,“ dodal.

Na to účastníci jednání, mezi nimiž byli i zástupci petentů, myslivců, sportovních střelců i ministerstev vnitra a obrany, reagovali otázkou, jaký má tedy smysl přijímat tak spornou směrnici, když už nyní se ví, že se bude měnit.

„U nás takové návrhy vracíme zpět předkladateli k přepracování,“ řekl nezařazený Karel Fiedler. Vyzval Alexise, aby se evropské orgány více zaměřily na dodržování současných zákonů, než aby vymýšlely „podivné směrnice“.

Poslanci zdůraznili, že zbraně mají i jiný účel než zabíjení, jsou také prostředkem obrany.

Rizikem nejsou myslivci, ale zbraně

Alexis připustil, že milióny lidí, kteří se věnují myslivosti, střeleckému sportu, lovu či sběratelství nepředstavují problém. „Nemůžeme ale ignorovat rizika, která reálně existují. Musíme nalézt rovnováhu mezi těmito držiteli zbraní a nebezpečím, které zbraně představují,“ uvedl.

„Došlo k řadě útoků ve Francii, ale i v Belgii a dalších státech. Nemůžeme odhlédnout od masakrů. Ten problém zde objektivně existuje,“ řekl poslancům Alexis a připomněl, že řada útoků je páchána legálně drženými zbraněmi.

Nic by se podle něho nemělo měnit na zákazu poloautomatických zbraní, zbraní se zásobníkem na více než 20 ran a dlouhých zbraní kratších než 60 cm, které lze snadno skrýt pod oblečení. Jak uvedl, je možné diskutovat o kapacitě zásobníků. „Máte-li poloautomatickou zbraň s deseti náboji, tak ta je menším rizikem, než kalašnikov s 32 náboji,“ prohlásil.

Poslanci dál směrnici odmítají

Obavy, že statisíce lidí, kteří v ČR již mají koupenou zbraň, o ni přijdou, se snažil rozptýlit prohlášením, že by si je mohli ponechat po nějaké „přechodné období“. Vysloužil si za to nesouhlas všech přítomných. Poslance neuspokojilo ani jeho prohlášení o tom, že pokud zemře majitel zbraně, mohou ji zdědit pouze lidé, kteří mají oprávnění k jejímu držení, jinak bude znehodnocena.

Podle šéfa výboru pro bezpečnost Romana Váni (ČSSD) se EK snaží prosadit směrnici, která k regulaci legálně držených zbraní nepovede. „S Evropou je to opravdu špatné. Lidé jí nevěří, ztrácejí v ní důvěru. Společenství je strašně důležité, ale provedení je špatné,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám