Hlavní obsah

Premiér Chovancovu žalobu chválí. Podle starosty Prahy 1 je to divadlo

– Praha
Právo, bja

Zatímco premiér Bohuslav Sobotka pochválil ministra vnitra Milana Chovance (oba ČSSD) za to, že podal v pátek žalobu na Úřad městské části Praha 1 kvůli šibenicím, starostovi Prahy 1 Oldřichu Lomeckému (TOP 09) to připadá jako mediální divadlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09)

Článek

Jak Právo v sobotu informovalo, Chovanec se rozhodl podat žalobu proti nečinnosti na úřad, který šibenice prošetřoval. Vadilo mu například, že úředníci celou záležitost odložili jen na základě vysvětlení pětačtyřicetiletého muže, který šibenice nesl, a že měli zahájit přestupkové řízení.

„Podle mého názoru to je pohrůžka smrtí a jsem rád, že ministr Chovanec postupuje tímto způsobem. Má v tom moji plnou podporu,“ řekl Sobotka v neděli v ČT.

Divadlo po šesti měsících?

S podáním žaloby ovšem nesouhlasí starosta Prahy 1 Lomecký. Ačkoli sám šibenice odsuzuje a myslí si, že nepatří do demokratické společnosti, podle něj neexistuje zákon, který by řekl, že jejich nošení na veřejné shromáždění je protiprávní.

„Pokud žaluje Prahu 1, protože nerozhodla tak, jak není v zákoně, tak je to jenom mediální divadlo. Koneckonců i magistrát potvrdil správnost rozhodnutí právníků Městské části Praha 1,“ odpověděl Právu Lomecký na otázku, co si myslí o Chovancově žalobě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti přijímání imigrantů a islámu.

Navíc mu připadá zarážející, že šéf resortu vnitra otálel šest měsíců s postupem proti rozhodnutí úředníků z Prahy 1.

„Úřednice, která měla věc na starosti, rozhodnutí úřadu založila. Následně za to byla potrestána napomenutím a zohlednilo se to v jejím služebním hodnocení,“ sdělila k tomu Právu mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Co není zakázáno, je povoleno

Nicméně to je podle Lomeckého problém ministerstva vnitra. Podle něj měl ministr šest měsíců na to, aby připravil legislativní změnu, která by umožnila v budoucnu šibenice stíhat.

„Musím dbát na to, že v právním státě platí právní řád, který je napsán v zákoně. Jelikož to v zákoně není, tak jediná cesta je do toho zákonu to legislativní iniciativou dát,“ řekl Právu Lomecký.

Pokud žaluje Prahu 1, protože nerozhodla tak, jak není v zákoně, tak je to jenom mediální divadlo
starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09)

Chovanec přitom v žalobě napadá i postup úředníků, kteří podle něj mohli vyslechnout i druhého nosiče šibenic. Ten by podle Chovance mohl dopomoci objasnit účel, za jakým se šibenice na demonstraci objevily. Podle Lomeckého si ovšem Chovanec plete kompetence úřadu městské části s policií.

„Jelikož u toho podezřelého se neprokázalo, že by šibenice byly proti někomu konkrétnímu, tak my nemáme, když to řeknu vulgárně, metody jako policie, která má možná tvrdší vyšetřovací metody, abychom dospěli k něčemu jinému,“ sdělil Právu Lomecký.

„Myslím si, že úředníci postupovali správně. Aplikovat policejní metody na úředníky městské části, to mi připadá, že bychom se vraceli někam, kam bychom se vracet neměli,“ dodal.

Anketa

Je v pořádku, že ministr Chovanec podal žalobu na městský úřad kvůli šibenicím?
Ano
20,4 %
Ne
79,6 %
Celkem hlasovalo 2201 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec při rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám