Hlavní obsah

Na Královéhradecku tekla voda vesnicí, hasiči evakuovali 400 dětí

Aktualizováno

Více než čtyři stovky dětí soutěžících v hasičském sportu museli v sobotu kvůli bouři evakuovat hasiči v Jílovicích na Královéhradecku. Místo konání soutěže ohrožovaly lokální záplavy. V neděli o tom informoval mluvčí královéhradeckých hasičů Ondřej Sezima. Desítky zásahů měli kvůli bouřkám i hasiči na Plzeňsku či na jihu Moravy.

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v obci VýravaVideo: HZS HK

 
Článek

V Jílovicích se konala v sobotu odpoledne soutěž dětí a mládeže v požárním sportu, hřiště však bylo ohroženo místními záplavami. Na místo vyrazily jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů.

„Hasiči neprodleně zahájili evakuaci dětí ze hřiště a mnoho z nich doslova v náručí přenášeli do připravených aut a autobusu," uvedl mluvčí. Záchranáři malé hasiče evakuovali do budovy školy v Českém Meziříčí, kde si je později mohli vyzvednout jejich rodiče. Při záchranné akce nebyl nikdo zraněn.

Kolem Jílovic těčou jen malé potoky, nachází se tam ale mnoho rybníků.

Laguna uprostřed obce

Lokální zátopy zaplavily desítky sklepů, v Jílovicích ve dvou desítkách případů také voda vnikla do obytných prostor. Například ve Výravě voda zalila větší část obce, ještě večer kolem 20:00 se v jejím středu nacházela veliká laguna.

„Hasiči museli evakuovat zhruba desítku lidí, dvěma lidem bylo nutné zajistit náhradní ubytování," dodal mluvčí. Podle mluvčího hasičů zatím nebyly vyčísleny škody, které přívaly vody způsobily, hasiči jsou připraveni pomoci odčerpávat vodu ze zatopených objektů.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Záplavy v Třebechovicích pod Orebem a okolí

V Pardubickém kraji hasiči například po 22:00 vyjížděli k čerpání vody ze zatopeného podjezdu v Žichlínku na Orlickoústecku, po 19:00 hasiči pomáhali s čerpáním vody a bahna z rodinného domu v Letohradu - Kunčicích. V Letohradu také bylo nutné čerpat vodu ze zaplaveného dvoru v areálu bývalé pily.

S následky bouřek se potýkali i hasiči na jihu Moravy.

Foto: pro Novinky Jiří Suchan

Následky sobotního přívalového deště ve Sledovicích na Benešovsku

„Hasiči od deváté hodiny večerní do nedělního rána vyjeli k více než 35 událostem, ve většině případů se opět jednalo o čerpání vody ze zatopených sklepů a uklízení nánosů bahna po přívalových srážkách,” informoval mluvčí jihomoravských hasičů Rostislav Zelený.

Srážky v povodí Moravy ze soboty na neděli (za 24 hodin)
Obora (okres Blansko)106 milimetrů
Protivanov89 milimetrů
Boskovice70 milimetrů
Nové Město na Moravě66 milimetrů
Letovice60 milimetrů
zdroj: Povodí Moravy

Nejvážněji podle něj vypadala situace v Bořitově, kde přitékající voda zaplavila na pěti ulicích šest domů.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Vesnici Hadačku na severním Plzeňsku zasáhlo v sobotu navečer silné krupobití

Obce Výrov a Hadačka na Plzeňsku zasáhlo v sobotu krupobití.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Vesnici Hadačku na severním Plzeňsku zasáhlo v sobotu navečer silné krupobití.

Nejvíce vytopených sklepů rodinných domů bylo na severu Plzeňska. Kromě Hadačky měli hasiči několik zásahů v Kozojedech, dále v Plasích a Hvozdu, tedy v obcích nad řekou Berounkou. Na jihu Plzeňska pak v Nových Mitrovicích, Vstiši, Dobřanech, Blovicích a Nepomuku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nový Rychnov na Pelhřimovsku zasáhla po vydatné bouřce lokální povodeň.

Lokální povodeň zasáhla Nový Rychnov na Pelhřimovsku.  [celá zpráva]

V obci v neděli monitorují škody, které voda napáchala. Podle starostky voda zasáhla zhruba 20 domů, dále zahrady, stodoly a kolny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám