Hlavní obsah

Konvoj amerických vojáků dorazil na Moravu

Aktualizováno

Konvoj americké armády, který se přes ČR přesouvá na cvičení do Pobaltí, dorazil v sobotu odpoledne z Prahy na Moravu. Část Američanů bude nocovat ve Vyškově, menší skupina v Přáslavicích na Olomoucku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Američtí vojáci v Ruzyni

Článek

Během dopoledne se vojáci přesouvali po D1. Ve Vyškově a Přáslavicích se účastní společného cvičení s českými vojáky a Česko opustí v pondělí.

U Vyškova čekala na konvoj zhruba desítka odpůrců. Jeden z nich se pokusil techniku zastavit.

Odpůrce konvoje vstupoval do silnice a před vojáky si podle přihlížejících stahoval kalhoty a vystrkoval na ně zadek. "Choval se, jak neměl. Neuposlechl výzev policie, aby tak nečinil, a udělal to opakovaně. Zahájili jsme proto úkony pro podezření z přečinu výtržnictví. Nikoho jsme ale zatím neobvinili. Budeme vyslýchat svědky a dotyčný bude muset podat vysvětlení," řekl na dotaz policejní mluvčí Pavel Šváb. Trestní kvalifikace se teprve bude stanovovat, dodal.

Američané přesouvají 420 vojáků a 225 kusů techniky. Pro lepší průjezdnost je konvoj rozdělen do devíti částí, které od sebe mají asi půlhodinový rozestup.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Trasa amerického konvoje

Průjezd přes české území pojaly obě armády jako nácvik pro případ, že by bylo nutné zajistit rychlý přesun aliančních jednotek.

Konvoj USA dorazil do PrahyVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Do Prahy dnes přijede americký vojenský konvoj

Z bavorské základny v pátek přijede do Prahy konvoj americké armády. Asi 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky se přes české území přesouvá na cvičení Saber...

Výběr článků

Načítám