Hlavní obsah

Jeden z autorů Kubiceho zprávy po 10 letech: Příběh vražd kolem Mrázka jsme znali už my

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 10 lety byl Hynek Vlas coby náměstek policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu jedním z autorů tzv. Kubiceho zprávy o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Lovci mafiánů si tehdy ve Sněmovně pár dní před parlamentními volbami stěžovali poslancům, že jim někdo mimo jiné znemožňuje vyšetřovat vraždu šéfa podsvětí Františka Mrázka. Svým pokračovatelům drží Vlas palce, podle něj rozhodnou nová svědectví.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Jan Kubice (vlevo) a Hynek Vlas

Článek

Vraždu Mrázka ani tehdy znovu otevřených zhruba 30 podezřelých úmrtí v jeho okolí jste nikdy nedotáhli do úspěšného konce. Kauzy znovu ožívají, když policisté z týmu Tempus nedávno zatkli a obvinili dva lidi z vraždy jednoho z bossů podsvětí 90. let Antonína Běly. Mohou mít vaši následovníci větší ­šance?

Doufám v to a mám radost, že jsou ještě policisté, kteří se takovými starými věcmi chtějí zabývat. Držím jim palce a přeju jim to – bylo by to dobré i pro celou policii i republiku.

Obviněnými jsou bývalí příslušníci policejní zásahové jednotky a pozdější bodyguardi Běly, Mrázka či jeho někdejšího spolupracovníka Tomáše Pitra – Pavel Šrytr a Ján Kaco. Souhlasí to s tím, jaké poznatky jste ve spisech měli vy?

Ti dva pánové byli podezřelí z řady nezákonných jednání a vždy figurovali na čelních místech mezi podezřelými, ale nikdy se jim nepodařilo nic prokázat, přestože už tenkrát jsme chtěli.

Právo tento týden informovalo, že v kauze vraždy Běly jsou vyslýcháni členové Mrázkovy rodiny. Právě on byl coby možný objednatel této vraždy zmiňován nejčastěji. Potvrzují se vaše tehdejší domněnky?

Pro mě nedávné obvinění překvapením nebylo, ten příběh jsme samozřejmě znali už tenkrát, a to včetně případného podílu později zavražděného Mrázka, ale neměli jsme dost důkazů.

Je možné, že se někdo přestal bát

Už dříve se spekulovalo o tom, že stejní pachatelé později zavraždili i samotného Mrázka. Myslíte si, že současná kauza jde i po pachatelích jeho zastřelení?

Podezření, že šlo o stejné pachatele, bylo opravdu už za nás jednou z verzí, a to poměrně silnou. Nepodařilo se nám ji tehdy ale bohužel dál rozpracovat.

Říkal jste, že jste nedokázali shromáždit dost důkazů. Co se za tu dobu mohlo změnit? Například to, že někteří svědci už se přestali bát a začali tzv. mluvit?

Ano, podle mě to musí být právě v posunu v těch lidech, vztahy se mění a je možné, že se někdo přestal bát, nebo si chtěl vyřídit nějaké staré účty. Určitě bych to viděl takhle nějak.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Hynek Vlas

Tzv. Kubiceho zpráva vznikla kvůli tomu, že policisté měli pocit, že jim politici brání ve vyšetřování některých kauz. Tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek o ní mluví tak, že záměrně ovlivnila volby a zapříčinila prohru strany. Co se vám vybaví jako první, když se řekne heslo Kubiceho zpráva?

Hektická doba, chaos, válka policistů a bezprecedentní krok některých zoufalých policistů.

A chyba, nebo správná věc?

V té době určitě správná věc, nešlo to jinak. Nebylo už jiné řešení, protože všechny smysluplné možnosti jsme vyčerpali, včetně jednání s našimi tehdejšími nadřízenými, takže nezbylo nic jiného než udělat to, co do té doby nikdo neudělal. I zpětně to tedy vnímám jako správné rozhodnutí.

Dokument se jmenoval Zpráva o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Byla skutečně prolezlá mafií?

Organizovaný zločin se už ze své podstaty vždycky snažil, snaží a snažit bude nějakým způsobem infiltrovat jakoukoli státní správu na světě, a jinak tomu nebylo ani u nás. A tenkrát se u nás skutečně pokoušel organizovaný zločin prorůst do státní správy ve větší míře, než je to obvyklé.

Jak vypadá situace dnes?

Mluví se hlavně o lobbistech a kmotrech – tenkrát to byli pánové hrubšího zrna, za nimiž zůstávali mrtví. Stříleli se mezi sebou a dodnes se někteří zmizelí nenašli, takže myslím, že v tomto směru to bylo skutečně horší. Dnes jsou všichni ti kmotři asi vzdělanější a raději konflikty řeší slovem než zbraní. Kus cesty jsme tedy nepochybně ušli.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice.

Reklama

Výběr článků

Načítám