Hlavní obsah

Kočár dánské královny defiloval na pardubické dlažbě

– Pardubice
Právo, ner

Kočár dánské královny, tažený šestispřežím bílých kladrubských koní, projel v pátek vpodvečer třídou Míru, pěší zónou v centru Pardubic. Mimořádnou podívanou, která je zároveň pozvánkou na sobotní Den kladrubského koně v národním hřebčínu Kladruby nad Labem, si nenechaly ujít stovky zvědavců.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Kočár dánské královny, tažený šestispřežím bílých kladrubských koní

Článek

Dánská královna Markéta II. žádosti o zapůjčení kočáru ochotně vyhověla a královský dvůr tento poněkud překvapivý vstřícný krok komentoval vysvětlením, že jde o výraz poděkování a úcty.

Národní hřebčín Kladruby totiž už řadu let zásobuje královský dánský dvůr svými koňmi určenými pro slavnostní jízdu kočárů.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Kočár dánské královny Markéty II.

„Osobní královský souhlas pro pořádání této jízdy byl nezbytný a jen to dokazuje, že náš hřebčín je mimořádně ceněn,“ komentoval o pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Dánská královna Markéta II. zapůjčila svůj kočár, který táhlo šestispřežení kladrubských koní.

V Evropě je deset království, která při slavnostních příležitostech využívají kočáry tažené koňmi. Dánský dvůr využívá starokladrubské bělouše od roku 1994.

Český hřebčín zatím dodal do dánských stájí 22 koní, jen jeden byl „reklamován“. Neměl sice chybu v zápřeži, ale ukázal se být nervózní v transportním boxu.

Spřežení je využíváno při tradičních státnických příležitostech, kladrubští koně hráli důležitou roli i na svatbách královniných synů.

Štolbové dánské královny si odvážejí čtyřleté koně. Vybírají si je o rok dřív a sledují jejich vývoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám