Hlavní obsah

Americký konvoj vjel do Česka, první část už je v Praze

Rozvadov
Aktualizováno

Hraničním přechodem Rozvadov na Tachovsku projelo v pátek po jedenácté hodině dopoledne prvních 35 vozidel americké vojenské techniky z armádního konvoje. Ten míří na cvičení Saber Strike do Pobaltí. Vojenský konvoj, který má čítat přibližně 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky, se bude přes Česko přesouvat do pondělí.

Konvoj USA dorazil do PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Po třetí hodině odpoledne dorazila první část konvoje do hlavního města. V Ruzyni vojáky pozdravil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Americké vojáky přivítal ministr obrany StropnickýVideo: Novinky

Kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy má být konvoj vzhledem ke své velikosti rozdělen na devět částí. Mezi nimi mají být nejméně půlhodinové rozestupy.

Do Česka vjely v Rozvadově první vozy vojenského konvoje USAVideo: Novinky

Američtí vojáci jedou z bavorské základny ve Vilsecku. Do České republiky vstoupili oproti plánu o hodinu a půl později. První noc v Česku stráví v Praze v ruzyňských kasárnách, další dvě pak jedna část konvoje ve Vyškově a druhá v Přáslavicích.

BEZ KOMENTÁŘE: První vozy amerického vojenského konvoje vjely do ČeskaVideo: Novinky

Součástí přesunu amerických vojáků bude i společné cvičení s českými vojáky zaměřené na střeleckou přípravu, vojenské ležení a řízení vozidel.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Část amerického konvoje při přejezdu státní hranice v Rozvadově na Tachovsku.

Loni přes Česko přejížděly dva podobné konvoje americké armády. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Nejprve zněly hlasy jeho odpůrců, Američany ale nakonec po celé trase provázely tisíce příznivců a odpůrci byli v menšině.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Trasa amerického konvoje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám