Hlavní obsah

Prouza: Ministr vysokorychlostní internet do června nestíhá. Mládek: Já to stihnu

Novinky, zpe
Aktualizováno

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) nepředloží vládě plán na rozvoj vysokorychlostního internetu do konce června, jak sliboval. Vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza Novinkám řekl, že definitivní podobu dostane kabinet až na podzim. Vyplývá to prý z diskuse s resortem průmyslu a Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Mládkův resort se však ohradil, že ještě není konec června a ministr plán předložit stihne.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Termín se tak podle Prouzy posouvá o dalšího čtvrt roku. „Musí se prověřit data z analýzy trhu, kterou udělal Český telekomunikační úřad. Přes léto poběží diskuse jednotlivých skupin, úřad potřebuje zpětnou vazbu,“ uvedl Prouza.

Ministerstvo průmyslu ale tvrdí, že Mládek plán vládě do konce června předloží.

„Nevím nic o tom, že by se změnilo usnesení vlády, které ministerstvu průmyslu a obchodu ukládá předložit do konce června Národní plán rozvoje sítí nové generace. Pokračujeme podle harmonogramu, který v únoru projednala vláda,” sdělil Novinkám Mládek.

V polovině července prý předloží k veřejné konzultaci data od ČTÚ o tzv. bílých místech na mapě pokrytí. „Což je samostatný proces, který byl takto i naplánován. Informacím o údajném zpoždění nerozumím,” podotkl Mládek.

Ve hře je 14 miliard

Takzvaný plán rozvoje vysokorychlostních sítí ale musí vláda schválit do konce roku, jinak Česko přijde o injekci z Bruselu ve výši 14 miliard.

Odborná veřejnost, poskytovatelé internetu i Hospodářská komora už dříve několikrát varovali, že čerpání eurodotací je ohroženo. Ministerstvo už totiž předložilo osm verzí plánu, ale ani jedna se nepovedla.

Prouza: Peníze se vyčerpat stihnou

Prouza i Mládek však uklidňují, že se evropské miliardy vyčerpat stihnou. „Není to ohroženo,“ řekl před nějakým časem Novinkám Mládek. „Do konce roku se to stíhá,“ ujistil ve čtvrtek Prouza.

Pokud by nakonec ČR o peníze opravdu přišla, podle zdroje Novinek z Úřadu vlády by to mohlo znamenat, že by se pod Mládkem začalo kývat jeho ministerské křeslo. Koneckonců i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dříve prohlásil, že doufá, že Mládek neudělá žádnou chybu.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza

Novinky napsaly o reakci i ministerstvu průmyslu, resort zatím neodpověděl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám