Hlavní obsah

Schůzka rozhádaných lídrů koalice bude bez Babiše i Bělobrádka

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Na koaliční schůzku kvůli rozporům mezi vládními stranami, kterou svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na páteční ráno, nedorazí ani šéf ANO Andrej Babiš, ani lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. Ministr financí a vicepremiér Babiš ve středu večer prohlásil, že je z dění ve vládní koalici otrávený, a zpochybnil její další fungování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo), premier Bohuslav Sobotka uprostřed) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) během jednání Sněmovny

Článek

Babiš na páteční schůzce nebude, protože má dlouhodobě naplánovaný pracovní výjezd do Uherského Hradiště. „Mimo jiné tam s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) navštívím věznici a další instituce,“ sdělil předseda ANO Novinkám.

Vicepremiér Bělobrádek bude zase v Bruselu. Otázkou tedy zůstává, zda má schůzka vůbec nějaký smysl. „To musí posoudit premiér,“ míní Bělobrádek. Předseda vlády na dotaz Novinek zatím nereagoval.

Jednání by podle Babiše mohlo počkat na pondělí. „Koaliční schůzka se týká Sněmovny. Kolegové Jaroslav Faltýnek a Jan Volný to jistě zvládnou beze mě. Určitě by ale schůzka počkala do pondělí, kdy se budeme dohadovat o rozpočtových rámcích,“ podotkl Babiš.

Spory začaly kvůli zákazu kouření

Rozbroj v koalici spustilo středeční hlasování o protikuřáckém zákonu. Šestnáct členů hnutí ANO se totiž zdrželo hlasování a 15 bylo proti. Sněmovna poté vládní návrh smetla ze stolu – chybělo osm hlasů. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Jak ČSSD, tak lidovci obvinili hnutí ANO z porušení koaliční smlouvy. Babiš se proti tomu ohradil a osočil premiéra, že lže. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám