Hlavní obsah

Dozvuky z Lán? Hejtman chce zdanit církevní náhrady

Právo, Karolina Brožová

Návrh jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) zdanit finanční náhrady církví za majetek nevydaný v restitucích působí uvnitř soc. dem. jako rozbuška. Návrh se líbí některým dalším krajským lídrům, kteří by s ním mohli navázat na předvolební sliby z roku 2013, oranžovým ministrům však dělá vrásky na čele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Když pro něj hlasovat nebudou, riskují kritiku od členů strany, když ano, hrozí jim rozpad koalice. Návrh zásadně odmítá KDU-ČSL.

V kuloárech se proslýchá, že za předložením zákona stojí Zimolova snaha vedení soc. dem. oslabit. To totiž slibovalo zdanit náhrady církvím před volbami do Sněmovny v roce 2013, kvůli koaliční vládě s lidovci však od něj upustili. Takový krok mohou někteří členové i voliči strany považovat za zradu programu.

Zimolův návrh podporují nejen někteří účastníci neúspěšného lánského puče z října 2013, ale i příznivci prezidenta Miloše Zemana, který má se špičkami soc. dem. napjaté vztahy.

Až přijdeme i o zásady, stanou se z nás lidovci
hejtman Jiří Zimola

Zimola spekulace, že chce škodit Sobotkovi, popřel. „Je to zákonodárná iniciativa kraje, která nemá s vedením strany ani vlády nic společného. My jsme se tu domluvili, že tuto iniciativu zvedneme. Nemusí být projednávána ve vládě. Já rozumím těm trablům, které tam hrozí, zejména kvůli lidovcům. Nicméně ta iniciativa půjde do Sněmovny. Já už ji poslal,“ řekl Právu hejtman.

A minulý týden vzkázal: „Vlády přicházejí a odcházejí. To je v demokracii běžné. Zůstávají zásady. Až přijdeme i o zásady, stanou se z nás lidovci.“

Grémium mlčí

O Zimolově návrhu podle informací Práva jednalo v úterý i politické grémium ČSSD. K čemu dospělo, však jeho účastníci úzkostlivě tají. „Padlo tam o tom pár vět, ale že by se tam něco řešilo, to nevím,“ odmítl se vyjád­řit pro Právo předseda Senátu Milan Štěch podobně jako šéf klubu poslanců Roman Sklenák i místopředseda soc. dem. Jan Hamáček.

Návrh Zimolova kraje podporují i někteří jeho straničtí kolegové. „Zdanit bychom to měli. Příjem daníme všichni, daní se i výsluhy policistů a hasičů,“ ­řekl Právu poslanec a kandidát do Senátu Stanislav Huml (ČSSD).

Pro je i ústecký lídr krajských voleb a poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Je to velmi významná iniciativa. Postoj ČSSD k církevním restitucím byl, jaký byl (ve Sněmovně coby opoziční strana zákon obstruovala – pozn. red.). Veřejnost od nás očekává, že to změníme. Toto je jedna z možností,“ řekl Právu. „Nedovedu si představit, že by klub soc.dem. návrh pana Zimoly nepodpořil,“ dodal Foldyna.

Předloha se líbí i pardubickému hejtmanovi Martinu Netolickému (ČSSD): „Církve chtějí majetek i po krajích. Chápu to jako snahu ukázat, že kraje nejsou povinné osoby a církevní požadavky jdou dál, než co říkal restituční zákon.“

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám