Hlavní obsah

Blamáž s protikuřáckým zákonem zapůsobila v koalici jako granát

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková

Po středečním hlasování o protikuřáckém zákonu přišla nečekaná roztržka ve vládní koalici. Sociální demokraté i KDU-ČSL osočili ANO z porušení koaliční dohody, když většina poslanců hnutí nepodpořila zákaz kouření v restauracích. Novela zákona o ochraně zdraví totiž ani po čtyřhodinovém boji Sněmovnou neprošla. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nahrává ANO tabákové lobby. To ale hnutí odmítlo. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že hnutí koaliční smlouvu neporušilo, protože zákon se změnil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Pro zákaz zvedlo ruku 13 babišovců, 16 se jich zdrželo a 15 bylo proti. Kdo jak hlasoval, najdete zde.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Sněmovna definitivně odmítla protikuřácký zákon.

Postup ANO rozčílil lidovce i sociální demokracii. Rozhořčen byl i premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Takový opakovaný postup ANO je v rozporu s dobrým fungováním vládní koalice
premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„Poslanci ANO svým hlasováním záměrně zabránili přijetí vládního návrhu protikuřáckého zákona. Díky nim zůstane ČR kuřáckým skanzenem. Je to ostuda. Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů. Přitom ministři ANO pro zákon ve vládě hlasovali,” připomněl a dodal, že nejde o první případ.

„Takový opakovaný postup ANO je v rozporu s dobrým fungováním vládní koalice. V nejbližších dnech proto svolám jednání koaliční rady, kde budu chtít po koaličním partnerovi vysvětlení tohoto postoje,” dodal premiér.

Zaskočen byl po hlasování i šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který měl normu na starosti.

„Bylo to překvapení ze strany koaličního partnera. Přes 30 lidí z klubu ANO zákon nepodpořilo. Já to považuji za hrubé porušení koaliční dohody, protože šlo o vládní návrh,“ prohlásil.

Litoval promarněného času. „Stovky a stovky hodin práce, zákon, který nás mohl posunout výrazně v ochraně nekuřáků, spadl, je pryč. Předpokládám, že do konce volebního období již nic podobného přijato nebude,“ podotkl ministr.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Ing. Jan Bartošek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Foto: Právo

Marek Benda je dosud poslancem ODS. Na pražské kandidátce pro předčasné říjnové volby mu patřila nevolitelná pozice. Nebude-li se měnit, jeden ze služebně nejstraších poslanců Sněmovnu příští rok opustí.

Výběr článků

Načítám