Hlavní obsah

Kouřit asi bude možné v oddělených místnostech

Právo, Jiří Novotný

Sněmovna má ve středu opět na programu přerušené třetí čtení návrhu zákona, jímž chce vláda zakázat kouření ve všech stravovacích zařízeních i na řadě dalších míst. Vládní předloha zákona ale může doznat značného změkčení, vždyť předloženo bylo 220 pozměňovacích návrhů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Cílem některých z nich zcela zřejmě je, aby tento významný zákon, jehož cílem je ochránit lépe veřejnost před následky kouření, neprošel,“ řekl předkladatel tohoto zákona, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Nadále trvá na úplném zákazu kouření v restauracích, kavárnách a v barech.

Výjimka je podle něj možná pro elektronické cigarety. Akceptuje také pozměňovací návrh Václava Zemka (ČSSD), aby ve stavebně oddělených prostorách restaurací, kaváren a čajoven bylo možné kouřit vodní dýmky.

Snaží se o kompromis

„Za účelem dosažení kompromisu“ podporuje Němeček i pozměňovací návrh místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Jaroslava Krákory (ČSSD), aby ve vnitřních prostorách kulturních a sportovních zařízení bylo povoleno zřizovat stavebně oddělené kuřárny.

„Rozhodně ale nemohu souhlasit s pozměňovacím návrhem poslance Václava Snopka (KSČM), aby stavebně oddělené prostory pro kuřáky bylo možné zřizovat v jakémkoli zdravotním zařízení,“ sdělil dříve Němeček. Část poslanců napříč politickým spektrem požaduje, aby se možnost zřizovat oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky zachovala pro všechny hospody, restaurace i bary. O to se rozpoutá ve Sněmovně největší boj.

Nemalou šanci na schválení má kompromisní návrh poslance Marka Bendy (ODS), aby si kuřáci mohli zapálit alespoň ve stavebně oddělených prostorách, kde by nebyla obsluha, jídlo by si tam museli donést sami. Zákaz kouření se nemá týkat ani předzahrádek restaurací.

Podobně průchodný je návrh sněmovního ústavně-právního výboru, aby se na nekrytých zastávkách a nástupištích veřejné dopravy obnovil zákaz kouření.

Snaha odsunout účinnost zákona

Širší podporu sotva získá poslanec Rom Kostřica (TOP 09), který požaduje zákaz kouření ve stravovacích zařízeních, ale i ve veřejných prostorách bytových domů a ve vozidlech, v nichž jsou děti či mladí do 18 let. Hlasovat se rovněž bude o pozměňovacích návrzích, které mají změkčit přílišnou tvrdost vládní předlohy v omezování prodeje alkoholických nápojů.

Například na sportovních akcích by se tak mohlo prodávat nanejvýš desetistupňové pivo, na trzích by už nesměl být k mání svařák. Tuto absurditu chce napravit poslanec Leoš Heger (TOP 09). Navrhl, aby se na těchto akcích zvýšil maximální limit pro obsah alkoholu v nápojích z vládou navrhovaných čtyř na 4,3 procenta.

Pokud Sněmovna návrh zákona schválí, podpoří jej i Senát a podepíše prezident Miloš Zeman, měla by větší přísnost vůči kuřákům začít platit od 1. ledna příštího roku. S tím ale není srozuměn poslanec Štěpán Stupčuk (ČSSD). Ten navrhl účinnost nové právní úpravy posunout až na 1. leden 2018, aby provozovatelé měli čas se na nové podmínky připravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám