Hlavní obsah

Červenou Horu na Náchodsku zasáhlo tornádo

Právo, Vladislav Prouza

Červenou Horu na Náchodsku zasáhlo v úterý krátce po 14.00 tornádo. Vzdušný vír smetl střechu zemědělské usedlosti, kompletně srovnal se zemí zděnou stodolu, poničil střechy teletníku a kravína a zlikvidoval stromořadí podél silnice do sousedního Žernova. Obec odřízl od elektrické energie.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Tornádo srovnalo se zemí zděnou stodolu.

Článek

„Pokud víme, nikomu se nic nestalo. Něco takového jsme tady ještě nezažili. Ve vzduchu rolovaly plechy a střešní krytina,“ shodlo se několik obyvatel obce s dvěma stovkami obyvatel. Tornádo nabíralo sílu nad vedlejší obcí Slatina nad Úpou, odkud v poměrně úzkém pruhu pokračovalo do Červené Hory.

„Přišlo to z údolí od Slatiny. Šlo to přes náš dvůr, kde to obrátilo střechu, smetlo nám to stodolu, která je mezi bytovkami, očesalo to teletník a pokračovalo to dál na Všeliby,“ popsal asi dvouminutové řádění tornáda červenohorský soukromý zemědělec Michal Jiránek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vzdušný vír smetl střechu zemědělské usedlosti.

Tornádo bylo na obloze viditelné ze značné vzdálenosti. „Vzdušnou čarou to bylo asi pět set metrů od nás,“ popsal ředitel zemědělského družstva Žernov Jaromír Volhejn.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Červenou Horu na Náchodsku zasáhlo tornádo.

Živly v úterý odpoledne řádily také v Čáslavkách u České Skalice, kde nenadálá bouře zřejmě kvůli neprůchodné kanalizaci zaplavila mezinárodní silnici I/33. Jednu z místních komunikací voda změnila v řeku. Obyvatelé přilehlých domů se snažili chránit obydlí improvizovanými hrázemi z pytlů s pískem.

BEZ KOMENTÁŘE: V Čáslavkách u České Skalice zaplavila voda silniciVideo: Vladislava Prouzy, Právo

Bouřky s přívalovými dešti zasáhly v Královéhradeckém kraji nejvíce Náchodsko a Dvůr Králové nad Labem. „Škody ještě nemáme úplně zmapované. Čerpáme vodu ze sklepů a postupně likvidujeme další následky,“ přiblížil operační důstojník královéhradeckých krajských hasičů Radek Mencl.

„Došlo ke krátkodobým výpadkům vysokého a velmi vysokého napětí, které se podařilo už odstranit. Je ale možné, že lidé ještě nahlásí poruchy na nízkém napětí, na což jsme připraveni,“ sdělila mluvčí královéhradecké skupiny ČEZ Šárka Beránková.

Reklama

Výběr článků

Načítám