Hlavní obsah

Koní v Česku tryskem přibývá, nejvíc koňáků je v Praze

Právo, Vladimír Klepáč

Na pastvinách i přírodních cestách protínajících Česko jsou stále více vidět jezdci na koních, což je jasným dokladem toho, že se jezdectví v republice daří, a to velmi dobře. Momentálně je v zemi chováno asi 85 tisíc koní, přičemž jejich počet se za uplynulé tři roky zvýšil o 5000.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Počet koní v Česku se za tři roky zvýšil o 5000. Ilustrační foto

Článek

Za služby jsou si majitelé koní v Česku ochotni slušně zaplatit. Za ustájení se platí od výhodných 4000 korun až po 14 tisíc měsíčně.

Vyšší částka ale zahrnuje kromě krmiva pro koně péči o něj, ustájení v boxu či jeho vyvádění na pastvu i jezdecký výcvik se špičkovým trenérem.

Rozjezd po roce 2003

„Nejvíce koňáků, tedy chovatelů koní, žije v Praze. Ve kterém z regionů ale mají koně ustájené, to už neregistrujeme. Největší chovy jsou na jižní Moravě a v jižních Čechách,“ řekla Právu Alena Dvořáková z Ústřední evidence koní, kterou pro stát provozuje hřebčín v Kladrubech nad Labem.

Naopak nejmenší chovy jsou na Vysočině a v severních Čechách. Většina velkochovů zanikla v Česku po listopadové revoluci. Přežily především menší farmy. Ještě v roce 2003 bylo v republice chováno jen zhruba 41 tisíc koní. Pak se ale situace otočila a rozšiřování farem spojené s dovozem koní nezastavila ani hospodářská krize.

Odborníci poukazují na to, že v této oblasti „peníze jsou“, což ale firmy a instituce neumí využít. A další rozvoj tohoto ušlechtilého koníčka? „Nutné jsou investice do koňských stezek s odpočívadly a úvazišti pro koně. Velkou výhodou Česka je malebná příroda, která láká k vyjížďkám. Je nutné jezdcům poskytnout servis,“ řekl Právu spolumajitel koňské farmy Acaballado v Němčanech na Vyškovsku Ivan Vystrčil. Srovnávat může například s podmínkami pro jezdectví v Belgii, Polsku nebo Argentině.

Koňské stezky vznikají pomalu

„Velký zájem o koně vidíme na všech našich akcích, ale všeobecně by podmínky pro jezdectví mohly být lepší,“ uvedl spolumajitel westernového skanzenu v Boskovicích na Blanensku Luboš Jerry Procházka.

V roce 1996 si přivezl z dobytkářského ranče v USA stádo 21 koní plemen quarter horse a paint horse. Bylo tehdy jedním z prvních v republice. Podle chovatelů a majitelů farem vznikají koňské stezky v republice velmi pomalu.

Kvalitní projížďku nabízí například dvě stezky, dlouhé celkem 70 kilometrů, které protínají Národní park Podyjí na Znojemsku. Jihomoravský krajský úřad nechal v roce 2006 vypracovat koncepci koňských stezek v regionu. Vyznačena z nich je ale zatím jen malá část.

Unikátní plemeno

Nejrozšířenějším koňským plemenem v zemi je český teplokrevník, který tvoří třetinu chovaných koní. Na druhém místě je anglický plnokrevník, což je plemeno určené pro dostihy. Mezi oblíbené chladnokrevné koně patří slezští norici a českomoravští belgici.

V českých stájích však přibývají i americká plemena koní, v oblibě jsou velští koně a poměrně výhodně i koně ze Španělska.

Partě nadšenců vděčí za svoji záchranu před vyhynutím plemeno moravský teplokrevník. Tomu ale neuniklo po druhé světové válce, kdy koně v zemědělství nahradily stroje, plemeno lednický hřebec. Šlo o ušlechtilé koně chované v Lednici na Břeclavsku na panství knížecího rodu Lichtenštejnů. Určeno bylo pro dvory evropských králů. V tamním zámku jej připomínají alespoň historické obrazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám