Hlavní obsah

Roztroušenou sklerózu má v Česku na padesát dětí

Právo, Václav Pergl

Roztroušená skleróza, kterou má v Česku asi 17 tisíc lidí, se bohužel nevyhýbá ani dětem. Toto chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému má zhruba padesát dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jakmile rodiče uvidí u svého potomka, že má poruchu vidění, řeči, brnění, nejistou chůzi, ztrácí citlivost v rukou či nohou, je velmi unavené a duševně nevyrovnané, měli by s ním okamžitě vyrazit k neurologovi, protože se může jednat o první atak roztroušené sklerózy,“ řekl neurolog z Hradce Králové Radomír Taláb.

Dodal, že na roztroušenou sklerózu často nemyslí ani rodiče, dokonce ani pediatři. Dítěti s uvedenými příznaky přiřadí jinou diagnózu, například vývojovou vadu, a tak se zahájení léčby roztroušené sklerózy může oddálit. „Přitom rychlá a správná diagnostika znamená podchycení léčby včas, menší komplikace a léčba je i levnější,“ uvedl.

Dětem se věnuje nadační fond Impuls, který už tři roky shromažďuje data o nemoci a její léčbě. Nejmladšímu pacientovi byla roztroušená skleróza diagnostikována ve věku 3,5 roku. Nyní je registrováno osm pacientů mladších patnácti let, zbytek z uvedeného počtu je do osmnácti let.

Příčina choroby se zkoumá

Nemoc není dědičná ani infekční, její pravá příčina se stále zkoumá. Roztroušená skleróza postihuje nejčastěji lidi ve věku 20 až 40 let. Nyní není možné nemoc vyléčit ani nejde proti ní preventivně zasáhnout. Léčba ji ale podstatě zpomaluje.

Nemocní v počáteční fázi přestávají ovládat své končetiny, ztrácejí cit v různých částech těla, motají se a vypadají jako opilí. Nemoc může vést až k invaliditě, u každého pacienta probíhá jinak.

Špatný dárek k narozeninám

Příkladem včasného záchytu byl i případ Evy, která se několik dní před svými čtrnáctými narozeninami probudila s tím, že na jedno oko špatně vidí. Její maminka volala na oční, ale tam ji chtěli objednat až za pět měsíců.

Eva šla tedy do školy, ale maminka o ni dostala strach, vyzvedla si ji a jely do ústecké nemocnice. Tam na očním oddělení zjistili, že oči má v pořádku, ale okamžitě ji poslali na neurologii.

Magnetická rezonance ukázala diagnózu: roztroušená skleróza. Naštěstí nemoc byla rozpoznána do 24 hodin. Dnes bere biologickou léčbu, píchá si injekce s léky a nemá žádné problémy. Zvládla i jazykový kurz v Anglii, sportuje, tancuje, studuje gymnázium a chce být lékařkou.

O nemocné s roztroušenou sklerózou pečuje v Česku patnáct center, která jsou rovnoměrně rozmístěna. Průměrný věk začátku nemoci je zhruba kolem 30 roků, více postihuje ženy. Pojišťovny léky většinou bez problémů hradí, a pokud se nemoc zachytí včas, pacienty čeká 20 až 30 let aktivního života.

Anketa

Znáte někoho s roztroušenou sklerózou?
ano, nemoc má člen rodiny
31,7 %
ano, nemoc má známý
52,9 %
ne
15,4 %
Celkem hlasovalo 1521 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám