Hlavní obsah

Výpověď Ďuriše z DPP psali podle odborů právníci Agrofertu. Nesmysl, reagovala Krnáčová

Praha
Aktualizováno

Výpověď bývalého ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Jaroslava Ďuriše připravovali právníci Agrofertu Adreje Babiše. V pondělí to řekl prezident odborářů DPP Jiří Obitko. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) označila tvrzení odborového předáka za nesmysl. Od tvrzení se distancoval i Agrofert a vyzval Obitka, aby svá slova doložil, nebo odvolal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaroslav Ďuriš na snímku z 11. září 2015

Článek

Ďuriše odvolalo představenstvo minulý týden ve čtvrtek, část odborářů proto vstoupila do stávkové pohotovosti. S Ďurišem byla odvolána i ekonomická ředitelka Magdalena Češková. [celá zpráva]

„Máme potvrzeno, že na výpovědi pana Ďuriše pracovali právníci Agrofertu. Na změnách a v situaci v DPP nyní figurují lidé blízcí Andreji Babišovi," řekl Obitko. Odkud informaci má, ale neuvedl.

Agrofert: Je to lež

Společnost Agrofert považuje Obitkovo tvrzení za lživé. „Agrofert nemá se současným děním v pražském dopravním podniku vůbec nic společného. Nikdo ze zaměstnanců naší firmy se do záležitostí dopravního podniku nijak nevměšuje. Vyzýváme proto pana Jiřího Obitka, aby svůj výrok, kterým nás poškozuje, buď doložil, což se mu v žádném případě nemůže podařit, nebo veřejně odvolal,” uvedl místopředseda představenstva Agrofertu Josef Mráz.

V poslední době si připadám, že je móda za vším hledat Agrofert
Adriana Krnáčová, primátorka Prahy

Obitko řekl, že stávková pohotovost by mohla trvat až půl roku. „Do té doby než nám někdo vysvětlí, proč byl pan Ďuriš vyhozen, tak není důvod stávkovou pohotovost zrušit," uvedl Obitko, jenž předsedá většině odborářů DPP.

„Namísto dopraváka přijde člověk z pošty. A to, že to celé nachystali právníci Agrofertu, mi do této taškařice docela zapadá," řekl bývalý primátor Tomáš Hudeček (bezp.).

„Hloupost, nesmysl a pitomost. Na nadiktování jedné věty, ve které říkáte, že odvoláváte ředitele a jmenujete jiného, rozhodně nepotřebujete právníka. V poslední době si připadám, že je móda za vším hledat Agrofert. Je to trapná snaha některých lidí a ji rozhodně nebudu ničím podporovat," uvedla Krnáčová.

Kdy bude nový ředitel, se neví

Představenstvo DPP odvolalo Ďuriše a Češkovou na základě doporučení dozorčí rady. Vedením podniku je nyní pověřen dopravní ředitel Ladislav Urbánek, novým předsedou představenstva se stal Martin Gillar z České pošty. Češkovou nahradí ve funkci ekonomické ředitelky dosavadní vedoucí odboru účetnictví Marek Polický. V představenstvu ji nahradil už ve středu technický ředitel DPP Jan Šurovský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám