Hlavní obsah

České fotbalisty budou na Euru chránit bývalí elitní policisté

Právo, Radim Vaculík

Ani vedení Fotbalové asociace ČR (FAČR) nebere před blížícím se červnovým mistrovstvím Evropy ve Francii na lehkou váhu hrozby Islámského státu, že během turnaje podnikne další teroristické útoky. Český reprezentační tým i přítomné novináře v tiskovém středisku proto budou přímo na místě chránit tři někdejší elitní policisté, nyní už v řadách soukromé bezpečnostní agentury, a kromě nich také francouzští zástupci speciálních jednotek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Českým fandům budou přímo na místě pomáhat i čeští policisté. Na ilustračním snímku se policejní prezident Tomáš Tuhý (uprostřed) loučí s českými policisty, kteří odletěli na řecký ostrov Lesbos.

Článek

Právu to řekl bezpečnostní manažer FAČR a někdejší rada na policejním prezidiu Martin Synecký. „Jsou to všechno bývalí policisté speciálních jednotek. Jeden bude mít na starosti tiskové středisko, dva budou u národního týmu. Dále pak u týmu budou dva policisté ze speciálních jednotek francouzské policie,“ upřesnil Synecký.

I kvůli loňským teroristickým útokům v Paříži a letošním v Bruselu, když původním terčem atentátníků v hlavním městě Belgie mělo být údajně právě fotbalové Euro, neponechali experti svazu nic náhodě. „Už jsme byli v hotelu, kde bude tým ubytován, i na stadiónech, kde budeme hrát, všechno máme projité, na všechno jsou připravené krizové scénáře, ať už na útoky zevnitř, nebo zvenčí, což platí i v hotelu. Tam jedeme jako ochranka už o několik dnů dříve a budeme tam ty scénáře spolu s francouzskou policií detailně procházet,“ nastínil Synecký.

Doplnil, že konkretizovat tyto scénáře domluvené s francouzskou policií samozřejmě nemůže, nicméně jejich součástí je i evakuace českého fotbalového týmu. Hráči i celý realizační tým budou s nimi podrobně seznámeni na posledním soustředění v rakouském Kranzachu, kam zamíří 25. května.

Vyloučit nejde nic

Do dějiště turnaje, respektive do hotelového areálu v Tours, kde Češi budou během celého Eura bydlet, odjedou 8. června. Samotné mistrovství pak začíná o dva dny později, poslední, finálový zápas se odehraje 10. července.

Synecký podle svých slov věří, že celý turnaj proběhne i přes různé hrozby bez problémů, protože bezpečnostní opatření francouzské policie jsou mimořádná. „Pokud by se něco stalo, tak Francie udělá všechno pro to, aby to maximálně eliminovala, ale z logiky věci naprosto tyto negativní dopady vyloučit nejdou. Nikdo vám neřekne, že se nic nemůže stát, protože stačí i jednotlivec, nemusí to být ani organizovaná skupina,“ upozornil někdejší policejní důstojník.

Druhým dechem však dodal, že se podobný útok může stát kdekoli a v jakoukoli dobu, ne jen speciálně na fotbalovém Euru.

Čeští policisté na Euru

Někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák obavy týkající se možné teroristické hrozby ze strany Islámského státu během nadcházejícího Eura nemá.

„Myslím si, že bezpečnostní opatření tam budou nastavená na takové úrovni, že se jim nevyplatí něco vůbec zkoušet. To, že tím hrozí a že o tom mluví, to je samozřejmě jedna věc, která je součástí nějaké taktiky, ale že by tam opravdu hrozilo nějaké reálné nebezpečí, to si nemyslím,“ uvedl jednoznačně Randák.

Podle něj byla v daleko větším ohrožení letní olympiáda v Londýně v roce 2012 a následná zimní v ruské Soči v roce 2014. Ani na jedné z těchto gigantických akcí se však nic nestalo.

Českým fandům pak budou přímo na místě pomáhat i čeští policisté, které o to požádalo francouzské ministerstvo vnitra. „Budou ve spolupráci s francouzskými kolegy dohlížet na pořádek a zdárný průběh tohoto turnaje a mimo jiné se podílet na činnosti Centra mezinárodní policejní spolupráce. Dalším úkolem bude hlídkování v uniformě na stadiónech, v zónách pro fanoušky, letištích a nádražích, kdy zejména budou poskytovat pomoc a podporu fanouškům z ČR při řešení vzniklých problémů,“ sdělila Právu Ivana Nguyenová z policejního prezidia.

Během šampionátu bude fungovat policejní e-mailová adresa euro2016@pcr.cz pro vyřizování urgentních záležitostí a problémů českých fandů. V nouzových situacích, jako ztráta či odcizení dokladů i jiných věcí, policie doporučuje kontaktovat zastupitelský úřad ČR ve Francii anebo zavolat na krizové telefonní číslo české Fan ambasády 33 0677256967, která bude působit ve všech městech, kde bude hrát utkání česká reprezentace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám