Hlavní obsah

Meteorologové slibují příjemné počasí bez výkyvů, v červnu však bude chladněji

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné velké výkyvy teplot v nadcházejících čtyřech týdnech nehrozí. Konec května bude teplotně průměrný, na začátku června by se však mělo mírně ochladit. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládáme, že období od 23. května do 19. června 2016 bude jako celek teplotně průměrné,“ uvedli meteorologové.

Extrémních teplot, které by předznamenávaly příchod léta, se zatím lidé obávat nemusí. Spíše naopak. „V nejbližších dvou týdnech očekáváme poměrně teplé počasí s teplotami mírně nad hranicí dlouhodobých průměrů. V dalších 2 týdnech by teploty měly v průměru pozvolna klesat,“ stojí ve výhledu ČHMÚ.

„Ale teplotně by se toto období mělo pohybovat na rozmezí mezi normálními a podnormálními hodnotami pro tuto roční dobu,“ podotkli meteorologové.

Rtuť v teploměrech by se měla v průměru pohybovat spíše pod hranicí 20° C. To samozřejmě neznamená, že v průběhu jednotlivých týdnů nemůže docházet ke kolísání teplot.

Příjemné počasí může pokazit déšť

Nadcházející čtyři týdny by měly být z hlediska celkového úhrnu srážek v intervalu normálních hodnot. A to jak v rámci celkového období, tak i v jednotlivých týdnech. Očekáváme, že na celkovém úhrnu srážek budou mít hlavní podíl srážky konvektivního charakteru (přeháňky či bouřky, pozn. red.),“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 23. května do 19. června v letech 1981 až 2010 byla 15,4° C, průměrný úhrn srážek dosáhl 73 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám