Hlavní obsah

Výbuch Stalinova pomníku se na Letné konat nebude

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Nad Prahou se už několik dní tyčí hlava sovětského diktátora J. V. Stalina. Na Letné byla nainstalována z důvodu natáčení filmu režiséra Viktora Polesného s názvem Monstrum. Šestimetrovou maketu ale nečeká stejný osud, jako její originál. Tahle do vzduchu nevyletí.

Výbuch Stalinovy hlavy se na Letné konat nebudeVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Film Monstrum popisuje padesátá léta minulého století a osud sochaře Otakara Švece, kterému výhra v soutěži o stavbu Stalinova pomníku zničila život.

„Myslím si, že to nebyl komunista. On se prostě do té hry dostal skoro nechtěně a možná do ní byl dokonce trochu vmanipulován. To ho dostalo na úplné dno,“ popsal Novinkám režisér Viktor Polesný.

Hlavní postavu sochaře Otakara Ševce ve filmu ztvárňuje herec Jan Novotný, jeho ženu Věru pak herečka Zuzana Stivínová a sochařova žáka Martin Kraus.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Stalinovu pomníku se lidově říkalo Fronta na maso

„Myslím si, že monstrum jako ta socha, není monstrem jen svými rozměry. Je to i kvůli tomu, co dokázala udělat s mezilidskými vztahy a se světem kolem sebe. Role sochaře se mi hraje dobře, ale náročné bylo ji pochopit. Pochopit, v jakém tlaku se ten člověk ocitl,“ popsal svou roli herec Jan Novotný.

Maketa sousoší, kterému se lidově říkalo „Fronta na maso“ vznikala v dílnách na Kavčích horách několik měsíců. S přípravnými pracemi se začalo už v listopadu minulého roku a samotná výroba trvala zhruba tři měsíce.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Maketa je vytvořena z polystyrenu, který je nastříkán cementovou bází a zpatinován

K původnímu sousoší se nezachovala žádná dokumentace a tvůrci makety tak museli čerpat z dobových fotografií.

Na Letné ale není k vidění celá maketa sousoší, ale pouze její část. Zbytek byl pro filmaře zbytečný. „Maketa je vytvořena z polystyrenu, který je nastříkán cementovou bází a zpatinován. Pro celkový záběr stačí tahle část sousoší a zbytek pak bude digitálně dotvořen. Na detaily to také stačí,“ popsal Novinkám umělecký kašér Stanislav Trigo Tříletý.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Postavena je jen část sousoší, zbytek se dotvoří počítačově

V listopadu 1962 byl Stalinův pomník vyhozen do vzduchu. Jeho současnou maketu stejný osud nečeká. „Pokud bude výbuch realizován, tak to proběhne počítačově,“ dodal Stanislav Trigo Tříletý.

Natáčení začalo v Mladé Boleslavi a kromě Letné se má točit i na jiných pražských místech jako například na Střeleckém ostrově nebo v Národním památníku na Vítkově. Konec natáčení je naplánovaný na 15. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám